Botrstvo – posvojitev na daljavo

Kaj je posvojitev na daljavo in kdo je lahko posvojitelj na daljavo?

Posvojitev na daljavo je pogodbeno razmerje med posvojiteljem, ki bi želel finančno pomagati določeni živali in DZK, ki ima žival v oskrbi. Posvojitelj na daljavo je lahko fizična oseba, obrtniki ali podjetja. Podjetja in obrtniki bodo v zahvalo avtomatsko včlanjeni v klub Zlata podkev.

Zakaj potrebujemo posvojitve na daljavo?

Med našimi varovanci je mnogo takih, ki iz različnih razlogov ne najdejo novega doma ali pa ga najdejo šele po daljšem času. Vzdrževanje teh živali je kar velik zalogaj, saj DZK deluje izključno na prostovoljni bazi, zato pri nas nismo deležni nobenih dodatnih sredstev s strani občin, države ali EU. Hrana, nastanitev, sredstva proti zajedalcem, oprema in morebitna veterinarska oskrba pa veliko stanejo.

Imamo sicer zelo poceni možnost – da žival evtanaziramo. Ker pa v naših varovancih vidimo čuteča bitja, s pravico do življenja, se za evtanazije ne odločamo, razen izjemoma, ko gre za res hudo bolno ali poškodovano žival. Marsikatera žival potrebuje krepko več kot 30 dni, da si fizično opomore in začne ponovno zaupati ljudem. Ker vemo, da čas zaceli prenekatero rano, jim želimo dati možnost okrevanja. A za to potrebujemo sredstva!

Če menite, da je naš način vodenja društva pravilen, nam pomagajte. Besede spodbude in pohvale so sicer več kot dobrodošle, a žal se z njimi ne da nahraniti lačnih želodčkov. Z njimi se ne da kupiti zdravil, plačati veterinarskih posegov in poravnati računa za bokse, nabavo hrane. Za boljšo predstavo: en konj na dan potrebuje vsaj eno kocko sena, nekaj žita in nastanitev. To stane približno 5 eurov na dan. Živali, ki pridejo k nam, večinoma niso v preveč dobrem fizičnem stanju, zato jim želimo zagotoviti kvalitetno oskrbo in prehrano. Poleg tega prav vsem živalim, ki pridejo omogočimo razglistenje, cepljenje, IAK test – pregled krvi in čipiranje ter pripravo ID dokumenta . Kot veste, pa ti posegi niso ravno poceni. Za enega konja je ta znesek okoli 100 eur. Živalim zagotavljamo solidno veterinarsko oskrbo tudi v primeru raznih poškodb in bolezni, kar nas spet stane kar precej.

Zakaj ne bi teh živali raje evtanazirali?

Če se sprašujete, ali imajo živali, ki jih nismo mogli oddati, sploh pravico živeti, verjetno s takimi bitji nimate prav veliko izkušenj.

Največkrat gre za povsem običajne konje, ki potrebujejo le nekaj tednov, da si fizično in psihično opomorejo, nakar lahko gredo v nov dom. Težava je le v tem, da je ”povpraševanje” po konjih, ki niso »markantnega« izgleda manjše od ”ponudbe”, saj neodgovorni lastniki kar naprej slabo skrbijo za svoje živali. A to, da je v boksih DZK gneča, pač ne more biti etično sprejemljiv razlog za usmrtitev živali.

Morda pa imate pred očmi sliko živalskih posebnežev, ki jim je težko življenje pustilo premočen pečat. In se sprašujete, če ima sploh smisel, da bi se trudili okoli teh bitij. Ko so živali tako hudo psihično in fizično poškodovane, potrebujejo toliko daljši čas okrevanja. A to so res redki primeri. Večinoma so to konji z zelo slabimi izkušnjami, ki pa jih lahko s potrpežljivostjo in ljubeznijo v določenem času tudi popravimo. Prestrašene živali se sčasoma privadijo na življenje s človekom. S poznanimi ljudmi in ob primernem ravnanju zelo dobro in srečno živijo. So vesele, igrive, zaupljive in zadovoljne živali. Evtanazija pri teh živalih bi bila neupravičena in proti vsem našim vodilom.

Kateri konji so lahko ljubljenčki na daljavo?

Za posvojitev na daljavo so na voljo živali, ki so pri nas več kot 1 mesec. Večina jih bo nekega dne ponosno odkorakala v nov dom, nekatere pa zaradi takšnih in drugačnih vedenjskih posebnosti mogoče nikoli, pač pa bodo pri nas doživljenjsko, čeprav so pri konjih ti primeri res izjemni.

Kaj dobi posvojitelj/ica na daljavo v zameno za svojo donacijo?

Posvojiteljem in posvojiteljicam na daljavo obljubljamo, da se jim bomo vsak mesec enkrat oglasili po elektronski pošti in se jim zahvalili za podporo. Če bodo tako želeli in to tudi navedli v spletni pogodbi, jih bomo tudi poimensko navedli na našem forumu na spletnem portalu.

Vsak boter ima pravico, po predhodnem dogovoru,

  • obiskati svojo žival
  • se družiti z njo
  • jo negovati
  • jo skupaj z oskrbnikom tudi peljati na sprehod
  • se fotografirati z njo.

Koliko denarja se donira za posamezno žival?

Višino mesečnega prispevka si izberete sami, minimalni znesek pa naj bi bil vsaj 10,00 € mesečno, minimalni čas trajanja pa vsaj 3 mesece. Tudi z majhnim prispevkom  boste izkazali podporo našemu načinu dela. Naš začetni cilj je, da bi dobili toliko posvojiteljev na daljavo, da bi za vsakega konja v oskrbi DZK prejeli 5 € na dan. S tem bi pokrili najosnovnejše stroške redne oskrbe.

Kako posvojiti ”ljubljenca na daljavo”?

Izberite si žival, ki bi ji želeli finančno pomagati. Nato izpolnite  pogodbo o posvojitvi na daljavo. Zanjo zaprosite preko maila info@dzk.si. Potem pa vsak mesec sproti nakazujete izbrani znesek. V primeru, da se bo za posvojitev na daljavo odločilo podjetje, lahko objavimo tudi znak podjetja in povezavo na vašo spletno stran.

Po prejemu vaših podatkov iz spletne pogodbe bomo smatrali, da se vaših nakazil lahko nadejamo do prekinitve pogodbe z vaše strani.

Kam lahko nakažem želeni znesek?

Izbrane mesečne zneske nakažete na: TRR SI56 1010-0005-0589-375 (Banka Koper) BIC banke BAKOSI2XXXX Pod namen vpišite ”posvojitev na daljavo”. Če pa elektronsko nakazovanje od vas terja, da vpišete sklic, lahko vpišete katerekoli številke, saj bomo vaše nakazilo razbrali iz drugih podatkov, ne iz sklica.

Kako prekiniti pogodbo o posvojitvah na daljavo?

Če boste želeli prekiniti pogodbo, nam z elektronskega naslova, ki ste ga navedli na pogodbi, pošljite elektronsko sporočilo, v katerem prekinjate pogodbo. Če bodo vaša nakazila ”presahnila”, pogodbe pa ne boste preklicali, bomo razumeli, da želite še naprej ostati posvojitelj/ica na daljavo, a zaradi trenutne finančne stiske ne morete prispevati. V tem primeru vam bomo po elektronski pošti poslali dva opomina in pričakovali, da se boste najkasneje dva meseca po zadnjem nakazilu spet odzvali z donacijo in prispevali tudi zneske, ki so vmes umanjkali. Če se to ne bo zgodilo, bomo pogodbo o posvojitvi na daljavo prekinili mi in prenehali z zahvalami in drugim obveščanjem.

Kaj pa v primeru, da je moj posvojenec oddan?

V tem primeru se pogodba lahko avtomatično razdre. Če bi želeli naša prizadevanja kljub temu podpirati še naprej, lahko v tem primeru izpolnite novo pogodbo ali pa nam javite za katero drugo žival s seznama bi želeli nadaljevati »posvojitev na daljavo«.

Ali lahko obiščem svojega posvojenca na daljavo?

Tak obisk je seveda vedno mogoč. Lahko ga pridete pokrtačit, ga ljubkovat, s skrbnikom lahko skupaj odidete na sprehod. Če je varovanec ujahan, ga lahko v maneži, pod nadzorom skrbnika, tudi zajahate. Od obiskovalcev pa pričakujemo, da bodo svoj obisk pravočasno najavili našim oskrbnikom.

Varovanje osebnih podatkov

DZK se zavezuje, da bo podatke posvojiteljev na daljavo varovalo skladno z veljavno zakonodajo.

Če imate še kakšno vprašanje, se lahko na nas obrnete po telefonu 040/229-993 –Natalija  ali po elektronski pošti: info@dzk.si.

Ta pravila začnejo veljati 1.3.2012 in veljajo do preklica in objave novih pravil. Če bodo nova pravila na kakršenkoli način zadevala tudi osebe, ki so se za posvojitev na daljavo odločile že pred tem datumom, jih bomo o tem pravočasno obvestili.