Vikend odprtih vrat 2014

Minil je nepozabni vikend odprtih vrat društva za zaščito konj Velenje. Kot je napisala uradna fotografinja društva, Maja Lesar, bil je:” Dan poln ljubezni, smeha, slastnih dobrot, dobrodelnosti, razstav, pesmi optimizma, eksotike, konj in konjskih navdušencev. Vse to v Orovi vasi, kjer pozitivna energija teče v potokih.”

Vikend odprtih vrat društva je edini letni dogodek, kjer društvo s pomočjo znanih osebnosti, strokovnjakov, obiskovalcev, donatorjev in sponzorjev, zbira finančna sredstva s katerimi se trudi prezimiti rešene živali in poplačati zapadle veterinarske stroške. Letos smo v društvu še posebno ponosni, saj nam je uspelo nivo prireditve dvigniti tudi na zares zavidljivo strokovno raven. Našim prošnjam se je namreč odzvalo kar pet največjih strokovnjakov s področja veterine, konjeništva in konjereje. Strokovne delavnice so potekale v dopoldanskem času, tokrat pa so jih pripravili Milan Hren dr.vet.med. o kolikah pri konjih, Rok Planovšek dr.vet.med.iz homeopatije pri konjih, Urška Markelj dip. zooteh. iz oskrbe kopit, Boris Sušec iz naravnega konjarstva in Tjaša Kersnik iz masaže konj. Vsi, ki so se tokrat želeli naužiti znanja, so si ga lahko privoščili z veliko žlico, saj so se strokovnjaki po predavanjih pomešali med obiskovalce in bili na voljo tudi za njihova vprašanja. Tudi otroci so bili deležni odlične delavnice, ki sta jo pripravili študentki iz Veterine Šoštanj o skrbi in oskrbi malih živali.

Presenečenje in posebna čast za društvo pa je bil obisk ga. Mejre Festić, viceguvernerke Banke Slovenija in pobudnice za dopolnitev sprememb zakona o varstvu živali iz leta 2010.

Vsekakor so ogromno zanimanja poželi umetniki založbe Unsu, ki slikajo z usti in nogami. Njihova članica, Nevenka Gorjanc, je prispevala slike za prečudovito razstavo slik konj, ki jih riše z usti. Ostali umetniki pa so obiskovalcem pokazali, koliko moči in volje imajo, kljub svojim tegobam in kar pred njimi ustvarjali prečudovita dela. Verjamem, da so se ob pogledu nanje, njihovo voljo in energijo, marsikomu njegove osebne težave zazdele veliko manjše. Vendar pa so umetniki Založbe UNSU vsestranski. To je dokazala mala Neja Zrimšek Žiger, ki ne samo, da ustvarja z nogami, ampak ima tudi prečudovit glas. Obiskovalcem je zapela in marsikatero oko je postalo rosno. Ogledali smo si lahko razstavo prečudovitih fotografij konj društva, ki jih je darovala fotografinja Maja Lesar in so bile kasneje tudi licitirane za dobro konj.

Ogromno občudovanja je požel tudi vsakoletni gost društva, velik umetnik z motorko, Vlado Cencel. V društvu so mu letos pripravili čisto poseben kos debla in Vlado je tokrat prvič izdeloval čisto posebno leseno skulpturo konj dvojčkov, ki jo je kasneje podaril društvu z namenom, da se licitira in z njo zbere denar za nakup krme. Se mu je pa pridružil še prijatelj iz društva kiparjev z motorkami, Tadej Brgles, ki pa smo ga lahko občudovali pri ustvarjanju prekrasnega orla. Tudi Tadej je umetnino podaril za licitacijo, obe pa sta bili več kot uspešno licitirani in sta že pri novih lastnikih.  Prečudovito je bilo opazovati dva tako velika umetnika, kako ustvarjata iz tistega, kar bi marsikdo rekel, da so navadna drva.

Kače velikanke, društva Boidae, so bile tudi tokrat ogromna atrakcija. Marsikdo je prvič tako od blizu videl in se dotaknil prekrasna bitja narave, ki jih kar premalo spoštujemo in preveč bojimo. Na stojnicah so se predstavila razna društva, ki pomagajo ljudem in živalim, predstavilo se je Slovensko vegansko društvo, Zavod zadnje upanje, Animal Angeles seveda pa ni manjkalo tudi stojnice društva za zaščito konj. Tu so obiskovalci že lahko podpisovali prve zahtevke za namenitev dela dohodnine društvu, se včlanili, posvojili konja na daljavo, lahko pa so kupili tudi prekrasne podkve konj, pecivo in še marsikaj, saj je bil prav vsak cent namenjen za konje društva.

Sobotno prireditev je povezoval prečudoviti prvi glas kasaških dirk, Stane Werbole, nedeljsko pa nenadkriljivi Gašper Pavšič. Oba sta imela veliko, veliko dela, kajti v teh dveh dneh se je zvrstilo ne samo vse zgoraj našteto, ampak tudi ogromno znanih pevskih imen slovenske glasbene scene, ki so se odločili s svojim obiskom dobrodelno pomagati rešenim konjem ter ostalim živalim in podpreti delo društva.  Sobotno jutro in otvoritev prireditve je tako polepšal domači Band Alizaraznimivogali iz Polzele , nadaljevala je Neja  Zrimšek Žiger, popoldanski del pa se je začel s pevko Anay. Zaradi bolezni se Nace Junkar prireditve ni mogel udeležiti, je pa poslal odlično zamenjavo, Andrejo Zaljetelj. Obiskovalce so s svojim energičnim country plesom razgibale Country mačke, ki so letos predsednici društva, Nataliji Nedeljko, pripravile tudi čisto posebno koreografijo plesa z naslovom Aldis horses. Pevka Regina je obiskovalce  razveselila s svojimi prečudovitimi pesmimi, ansambel Vrh pa jih je zopet spravil na plesišče z veselimi domačimi skladbami. Nežna Katja Mihelčič nam je s svojim čutnim glasom polepšala popoldne, ki se je zaključil z umirjenimi toni šamanskih bobnov Klare in Nine.

Gašper Pavšič je znan po svojih temperamentnih vodenjih prireditev in tudi tokrat se je izkazal s svojim talentom. Že kar dopoldne, ko se je program malce spremenil, je odlično napovedal Dejana Vunjaka. Dejan je tako že kar v zgodnjem dopoldnevu na noge spravil staro in mlado, ki je z veseljem zaplesalo. Alja Krušič je s svojim glasom marsikoga spravila do solz, zato je bil nastop Lidije Vinšek še kako dobrodošel, da so se umirila srca in duše. Ko pa je ansambel Atomik Harmonik zavzel oder, pa pete niso dale več miru in plesalo se je, da se je kadilo. Skupaj z Gašperjem so odlično izpeljali tudi licitacijo podarjenih del v dobro konj. Natalija Verboten se prireditve zaradi bolezni, žal, ni mogla udeležiti, je pa vtisov poln dan odlično zaključila Marijanca Bahar s prekrasno zvočno kopelijo z gongi.

Oba dneva je za gostinsko ponudbo skrbela dobro znana domača gostilna Križnik iz Gaberk, manjkalo pa ni niti sladkih dobrot, saj je Hotel Tojane za oba dneva doniral prave trojanske krofe, Hoteli Bled pa celo goro pravih in slastnih blejskih kremšnit. Ozvočenje je super izpeljal Klemen Remezenko, ki pa se je na koncu odločil še, da bo postal boter račkam društva.

Letos so tudi vsi nastopajoči postali medijski ali celo pravi botri konjem v rehabilitacijskem centru Petra. Lanskoletnemu zgledu Natalije Verboten in Jana Plestenjaka, sta letos sledili tudi Anay in Andreja Zaljetelj, ki sta se že odločili, da bosta mesečno finančno prispevali za boljše življenje konj v centru. Zanimivo je, da naša posebnica Leila, v dveh letih in pol, odkar je v društvu, še ni imela tako medijsko prepoznavnih botrov, letos pa sta se kar obe, tako Anay, kot Andreja Zaljetelj odločili, da je ravno Leila njuna prva izbira. Enako se je odločila tudi ga. Mejra Festić, ki je postala medijska botra vsem živalim v društvu, tista čisto prava  botra pa konjema Dalayu in Arisu. Vas zanima, kdo vse je še dobil svojega medijskega botra?

Dr. Milan Hren je boter kobili Pegi, dr. Rok Planovšek kobilici Dori, Urška Markelj Dalayu, Boris Sušec Fantomu, Tjaša Kersnik Samotu, Atomik Harmonik ponici Mrhi, ansambel Vrh petelinu Pepiju in njegovim kokoškam, Dejan Vunjak konju Brinu, Alja Krušič žrebcu Lordu, Regina, Katja Mihelčič in Country mačke poniju Miškotu, Lidija Vinšek Arisu,  Neja Zrimšek Žiger ponicama Bali in Daisy.

V društvu smo izredno veseli, da so letos dobile botre  tudi druge živali, ne samo konji, ki domujejo v društvu, saj so tudi one del njihove družine, za katere pa je prav tako potrebno poskrbeti, jih nahraniti in jim najti nove domove.

Vikend odprtih vrat je bil uspešno zaključen. Z zbranimi sredstvi smo tako že poravnali zadnji nakup sena in nastilja, ki smo ga dobili začasno “na kredit”, kovaške storitve, z njimi smo poravnali stroške najemnine, elektrike in vode ter del veterinarskih stroškov. Nekaj že zapadlih računov, za zdravljenje konj, pa še čaka na poplačilo.

V društvu smo optimistični in upamo, da bomo tudi s pomočjo vseh, ki so se letos udeležili vikenda odprtih vrat, še posebej s prepoznavnostjo nastopajočih, uspeli zbrati še ta del sredstev in poravnati kar še dolgujemo, da bodo rešeni konji in ostale živali še naprej deležni vsaj osnovne, če že ne vrhunske veterinarske oskrbe, pa da bomo spravili skupaj tudi dovolj sredstev za nakup še kakšne prepotrebne pošiljke sena. Če želite tudi vi finančno pomagati, lahko svoja sredstva nakažete na račun društva SI56 1010 0005 0589 375.

Minil je torej tisti najlepši vikend društva. Tisti vikend, na katerega se aktivni člani pripravljamo skozi vse leto, ko se trudimo rešenim živalim pomagati, jim spet vrniti zaupanje v človeka in ponuditi boljšo prihodnost. Tu smo ljudje, ki nad živalmi nikoli ne obupamo, ki nikoli nobeni zavrženi ne odrečemo pomoči in gostoljubja.  Tu smo združeni ljudje polni energije in optimizma, ki jo delimo med rešene živali. Trudimo se po svojih najboljših močeh, vendar potrebujemo tudi pomoč vseh ostalih. Lepo je, da nam pomagate, da ne bomo osamljeni jezdeci v bitki za boljši jutri tistih, ki nam sami, o svojem trpljenju, ne morejo povedati.

ČLANI DRUŠTVA SE OB TEJ PRILOŽNOSTI ZAHVALJUJEMO VSEM SODELUJOČIM IN NASTOPAJOČIM, KI STE KAKORKOLI POMAGALI, DA SMO IZPELJALI LETOŠNJO PRIREDITEV NA TAKO ZAVIDLJIVI RAVNI. VSAK, KI JE NASTOPIL, VSAK, KI NAS JE OBISKAL, DONIRAL MATERIAL ZA SREČELOV ALI NAM KAKORKOLI POMAGAL, JE DOPRINESEL DELČEK SEBE, SVOJEGA SRCA ZA POMOČ TISTIM, KI SMO JIH REŠILI, TISTIM, KI JIH ŠE BOMO IN VSEM NAM, DA BOMO LAHKO NADALJEVALI NAŠE POSLANSTVO. HVALA VAM IZ SRCA IN DUŠE, VABIMO VAS, DA NAS OBIŠČETE TUDI MED LETOM, VSEKAKOR PA SE VIDIMO ZOPET NASLEDNJE LETO!

7574_10204993324896887_4256985163252833789_n 65087_10204993324856886_7040036781130299338_n 177230_349946185179103_4836757326190358611_o 906676_349944971845891_3963447654129543390_o 1011059_349945691845819_6926783918636534360_n 1102491_349943361846052_6346537483929063776_o 1401639_349945028512552_3819715662084981893_o 1490637_349943845179337_7698468168893388384_o 1523390_349944738512581_8286504616147374538_o 1658565_349942378512817_2515577938550288786_o 1658635_349946165179105_627636569538823141_o 1669745_349943541846034_6886837173153114577_o 1669892_349945571845831_6062544680396921515_o 1781377_349945718512483_1388169632570436130_o 1795333_349945435179178_9059630709605727060_o 1795364_349945711845817_1114450119446859293_o 1801212_349945035179218_1727073540176480104_o 1888617_841301279223131_3415394064187908077_n 1913417_349945935179128_891279986791418480_o 1932585_349944018512653_7030705306743465770_o 1932585_349944361845952_6945527538629435911_o 1939436_349943285179393_4813858628582137751_o 1961787_349943835179338_5512051581667411905_o 1962768_349945911845797_7094586306287533809_n 1965668_349946118512443_324091712356089960_o 1973232_349943415179380_2492944068283020208_o 1979236_349944355179286_1401318002212793129_o 1979236_349944905179231_3041080948457772830_o 10007271_349945475179174_8253574734606734839_o 10258776_349944188512636_7619396970652836199_o 10272685_349944931845895_4966045792961747193_o 10383817_349945735179148_7188065738568907750_o 10450028_349943478512707_3076718598486084148_o 10483118_349943338512721_5703789216080525421_o 10483142_349945855179136_132376509712312851_o 10484132_349945598512495_2094840438286219252_o 10484542_349944371845951_3907708287420453920_o 10499490_349944861845902_673826846356244290_o 10511529_349945491845839_5592576568759240300_o 10531464_349945205179201_3765273467822291177_o 10548747_349944158512639_571645624497522839_o 10549035_349945961845792_6989144809055672978_o 10557511_349943625179359_4068718043246953464_o 10557520_349945031845885_6976413122591935971_o 10557759_349946018512453_4092037701807758773_o 10572056_349944681845920_3251405017944831778_o 10575135_349945065179215_7212380172089058777_o 10604481_349943255179396_8882851743727401386_o 10604481_349944531845935_896160808584678106_o 10604714_349943715179350_2948859066561543534_o 10608425_349944408512614_1285055935094443383_o 10608425_349945168512538_5054611880950508763_o 10608799_349943971845991_1238781050783283001_o 10612760_722233321165142_9158618057332506569_n 10620010_349944525179269_863011846132027682_o 10623568_349945601845828_8273390934903498208_o 10628633_349946031845785_2902125289183445358_o 10628895_349944901845898_4936866895753407844_o 10631314_349943975179324_4823896948401124536_o 10633768_349945095179212_7908321877772027101_o 10658869_349943408512714_9152378310324694320_o 10658869_349945371845851_5843309445178516972_o 10658929_349944778512577_896550208354612895_o 10659016_349944888512566_6576571915433386305_o 10661852_349943815179340_8349275311476539154_o 10662150_349944711845917_4059840314194360078_o 10668686_349945391845849_7373011268136606011_o 10668722_349944615179260_8275363322291346594_o 10668884_349944348512620_2222951244042879933_o 10679637_349945215179200_5155715550126077007_o 10679720_349946195179102_1723749203589102836_o 10679827_349945518512503_8516245951478024762_o 10679930_349944148512640_4448095829820577219_o 10683581_349943638512691_7070147901679481410_o 10686596_349945515179170_1148828384595503968_n 10687293_349943718512683_3468219032933051744_o 10687362_349943831846005_603094531456891179_o 10687403_349945858512469_4098072765540953374_o 10694260_349943995179322_1913609854188576708_o 10694260_349945308512524_2454813568811346209_o 10694345_349945885179133_4013195483764790531_o 10697196_349944731845915_7470042961608825908_o 10700316_349944808512574_5048757271582609440_o 10704298_349944138512641_3380426810900556286_o 10708587_349945395179182_7235743200510507700_o 10708777_349943621846026_7410791299993647517_o 10710508_349943841846004_2473009978276084665_o 10712466_349946181845770_1306165149440217749_o 10712537_349945795179142_3750341229500580588_o 10713998_349946045179117_5161386788001724108_o 10714015_349944541845934_7791211994445684661_o 10714043_349944741845914_2139987153693129731_o 10714176_349945191845869_8281602961194419785_o 10714205_349944145179307_8567778151012601225_o 10714435_349944695179252_2319047432964039635_o 10714437_349943535179368_227920617883444559_o Atomik Harmonik s svojo posvojenko Mrho atomiki v elementu Boris boter Fantomu Dejan Vunjak z Brinom fantom Lidija Vinšek in Aris natalija Petelin Pepi posvojenec ansambla Vrh vlado in tadej-umetnini

1102656_10152745031479800_2985660745562951422_o 1294331_10152745030399800_5467301576592178156_o 1956740_10152745033484800_4036922737061293777_o 1957705_10152745034259800_2211442538469010616_o 10476566_10152745029384800_4757752582448266797_o 10604576_10152745031459800_9118100389525546822_o 10623583_10152745032154800_851816514852389646_o 10633353_10152745030449800_274833146773011071_o 10648505_10152745032404800_6554894559324251643_o 10648973_10152745028244800_7274349808677958556_o 10649073_10152745033864800_3346309285049665116_o 10662043_10152745031249800_7084066313567453772_o 10679513_10152745030134800_7376539468442218742_o 10713981_10152745029359800_2502111634752670418_o 10714418_10152745027494800_7942188137309581664_o Alja Krušič je botra Lordu Alja Krušič z Lordom boris Sušec Dejan vunjak boter BrinuAlja krušič in Lord Anay in Leila Dejan Vunjak Lidija Vinšek botra Arisu Manja Dobrilovič s Fantomom Regina na ogleduandreja Nastop foto _Tomaž Galič Andreja Zaljetelj foto _Tomaž Galič unnamed unnamed1 unnamed2 unnamed3 unnamed4 unnamed5 unnamed6 unnamed7 unnamed8 unnamed9 unnamed10 unnamed11 unnamed12 unnamed15 unnamed16 unnamed17 unnamed18 unnamed19 unnamed20 unnamed21 unnamed22 unnamed231 2 3 4 5 9 10 12 13 14 15 17 19 20 21 22 anay foto _Tomaž Galič anay in plesalke foto _Tomaž Galič anay na konju foto _Tomaž Galič anay nastop foto _Tomaž Galič country mačke foto _Tomaž Galič country mačke ples foto _Tomaž Galič1 2 3 Anay je prava botra Leili1063779_974509079241659_5823322946163857342_o 1502784_974508975908336_1362214394253220020_o 1966243_974509072574993_1386005696786147826_o 10012990_974508959241671_7336115280337403921_n 10257859_974508965908337_8581981434053015184_o 10353433_974509215908312_4773522219881801546_o 10446249_974509095908324_8820792713812390712_o 10470171_974509102574990_3140112334241407010_o 10484969_974509175908316_1927491791929424342_n 10537064_974509082574992_3419361374082057021_o 10547315_974509075908326_6196205967019710285_o 10603813_974497605909473_1877300654162982221_o 10608309_974509185908315_3558365044224960686_o 10623486_974508969241670_8059216999158633433_o 10628897_974508955908338_117608842533236609_o 10649538_974509209241646_4757292841553705947_n 10658699_974509222574978_7464964246183917362_o 10661870_974509089241658_3750075139948852363_o 10662025_974509105908323_8083345845533694091_o 10668653_974508979241669_2678990717304659588_o 10668892_974509055908328_5017563660524105189_o 10669158_974508972575003_5980816714878829502_o 10688445_974508952575005_4427313613945288012_o 10694466_974509065908327_7109231832967332816_o 10704323_974508962575004_8769032574149023832_o 10708640_974508982575002_7430398978738559815_o65149300_folk1 65149301_g-1 65149302_g-ata 65149303_g-folk 65149304_g-jezik 65149305_g-kaca 65149306_g-kaca1 65149307_g-keksi 65149308_g-kitka 65149309_g-kitke 65149310_g-kosilo 65149311_g-kosilo1 65149313_g-masnce 65149315_g-oder 65149316_g-otroci 65149317_g-poni 65149318_g-priboljski 65149319_g-skulpture-motorka 65149320_g-slikarji 65149321_g-slikarka-noge 65149322_g-slikarka 65149323_g-stojnica 65149326_img_4533 65149327_img_4534 65149328_img_4536 65149329_img_4544 65149331_img_4569

Napišite komentar

Vaša elektronska pošta ne bo objavljena. Obvezna polja so označena z zvezdico *.