II. poziv veterinarski inšpekciji, policiji, javnosti in medijem v primeru, ko je vlak povozil pet konj v Slavini pri Postojni 11.2.2013

Zelo veseli smo, da so se novinarji odzvali našemu POZIVU VETERINARSKI INŠPEKCIJI, POLICIJI, JAVNOSTI IN MEDIJEM V PRIMERU NESREČE, KI SE JE ZGODILA, KO JE VLAK POVOZIL PET KONJ V SLAVINI PRI POSTOJNI, vendar pa želimo, da se predstavljajo resnični podatki in se resnica ne izkrivlja, saj bomo le tako lahko dejansko ugotovili kaj se je dogajalo.

Žal, že navedba novinarke v današjem prispevku dnevnika na RTV SLO1, dne 18.2.2013, da je g. Založniku VURS lani odvzel dva konja, ni bila pravilno predstavljena. Novinarki je bilo povedano, da je g. Založnik oba konja društvu sam predal, da mu v slabo štejemo, ker ni pravočasno in strokovno poskrbel zanju, da pa mu v dobro štejemo, da se ju je sam odločil predati in jih celo sam pripeljal, da smo jima lahko nudili veterinarsko pomoč in zdravljenje.

Prav tako društvo ne namiguje, da gre za zavarovalniško goljufijo, prosimo samo, da se preveri informacija, da so bili konji pred kratkim zavarovani in da se s tem izloči sum, da je tragična nesreča načrtovano dejanje, kot tudi govorice, ki se širijo, da so nekateri očividci na progi opazili seno in vrvi, oz., da so bili konji omamljeni in da se zato niso umaknili vlaku.

11.2.2013 smo si skupaj z novinarko in snemalcem, nenapovedano ogledali tudi preostalih 8 preživelih konj. Društvo ima pismeno dovoljenje g. Založnika za redno preverjanje vseh njegovih hlevov, kar je bilo novinarki tudi predstavljeno, novinarka in snemalec pa sta dovoljenje za vstop na posestvo in ogled hlevov od njega dobila preko telefona tik preden sta vstopila na posestvo v Slavini. Stanje, ki je bilo danes prikazano pri dnevniku pa ni dejansko stanje, ki smo ga zatekli, ampak je vzeto iz arhivskih posnetkov televizije. Tega dne, kot tudi pri prejšnjih nenapovedanih kontrolah, so imeli konji vedno očiščen hlev, polovica hleva pri žrebetih je imela vedno globoki nastilj iz žagovine, druga polovica iz slame. V hlevu je bilo več kot dovolj kvalitetne suhe krme – sena in vode ter kvalitetnih prehranskih dodatkov.

Društvo ponovno prosi in poziva vse, ki bi karkoli vedeli o nesreči, ki imajo kakršnekoli verodostojne podatke ali dokaze, ki bi lahko sume potrdili ali ovrgli, da nam jih predložijo, saj bomo le tako lahko skupaj zadevo rešili korektno, strokovno in pošteno ter v dobro tragično poginulih in preživelih konj.

V galeriji pa si lahko ogledate tudi foto material društva posnetega iz nenapovedanega obiska hleva v Slavini dne 23.12.2012 in zadnjega nenapovedanega obiska dne 11.2.2013, ki prikazuje dejansko stanje v hlevu.

Napišite komentar

Vaša elektronska pošta ne bo objavljena. Obvezna polja so označena z zvezdico *.