POZIV VETERINARSKI INŠPEKCIJI, POLICIJI, JAVNOSTI IN MEDIJEM V PRIMERU NESREČE, KI SE JE ZGODILA, KO JE VLAK POVOZIL PET KONJ V SLAVINI PRI POSTOJNI

Društvo za zaščito konj je v preteklih dneh prejelo ogromno klicev in elektronske pošte, v katerih nas ljubitelji konj, ob svojih dvomih, kaj se je v resnici zgodilo na pivški progi, pozivajo k ukrepanju , odvzemu preostalih konj in nas obsojajo neučinkovitosti in pasivnosti. Želimo pojasniti,  da društvo nima pristojnosti za ukrepanje in odvzeme konj. Odločili pa smo se, da pomagamo  na način, da zberemo čim več podatkov in jih z vašo pomočjo in pomočjo medijev predložimo institucijam, ki lahko in morajo ukrepati .

Vlak je namreč v noči na ponedeljek 4.2.2013 ob 2:20 uri trčil v čredo konj na železniški progi Pivka–Prestranek v občini Postojna. Vse konje iz te črede smo poznali, saj smo bili o njihovem slabem stanju obveščeni že v začetku novembra 2012. Takrat nas je poklicala ga. Vlasta Holl-Lambert in 11.11.2012 smo si tudi sami ogledali stanje. Žrebeta so bila že takrat v grozno slabem rejskem stanju, o čemer je bil obveščen tudi VURS Maribor, saj je ga. Holl-Lambertova že sama osebno, na VURS Maribor podala in podpisala izjavo, v kakšnem stanju ji je g. Založnik konje pripeljal. Če bi takrat inšpektorat ukrepal kot bi moral, te konje ne bi doletela takšna smrt. Društvo sumi, da inšpekcija ni ukrepala zaradi statusa g. Založnika, ki je pač najboljši slovenski jahač in devetkratni državni prvak. Konji so bili tako vrnjeni skrbniku g. Založniku, inšpekcija ni ukrepala niti glede nepravilno označenih konj in prevoza brez obveznega IAK testa. V času, ko smo pričakovali odvzem konj, je društvo organiziralo rejništvo teh konj do njihovega popolnega okrevanja in ponudilo možnost, da se jim poišče posvojitelje, s čemer bi ostali konji pod stalnim nadzorom društva. Žal nam to ni uspelo. Edina pozitivna stvar je, da se lastnik in skrbnik nista imela namena ukvarjati z dvema najhujšima primeroma in sta eno popolnoma shirano in eno trajno poškodovano žrebe predala društvu. Tako smo jima lahko takoj nudili nujno potrebno veterinarsko oskrbo. Ni potrebno biti velik strokovnjak in psiholog za konje, da razumemo, da konji ne bi čakali na tračnicah, da jih povozi vlak. Prav tako bi se čreda dirjajočih konj vlaku umaknila in bi bil kvečjemu poškdovan le eden konj, pa še to je vprašljivo. Ker smo v medijih zasledili, da je škoda ocenjena na 50.000 evrov, dejanska tržna vrednost teh konj pa je zaradi njihovega slabega rejskega stanja, neprimerno manjša, zahtevamo, da se preveri ali so bili konji pred kratkim zavarovani in se s tem izloči sum, da je tragična nesreča načrtovano dejanje. V tem primeru bi lahko lastnik pridobil finančna sredstva takoj (zavarovalnina) in mu teh konj ne bi bilo potrebno spraviti v primerno rejsko stanje, jih ujahati in pripraviti za prodajo na zahtevnem in močno zmanjšanem trgu.

Pristojno veterinarsko inšpekcijo območnega urada Postojna in glavni urad veterinarske inšpekcije Ljubljana zato pozivamo, da zadevo reši resnično strokovno in nepristransko, in da preveri govorice, ki se širijo, da so nekateri očividci na progi opazili seno in vrvi. V kolikor menite, da za takšne primere niste dovolj strokovno podkovani, vas pozivamo, da se obrnete na strokovnjake iz te stroke doma in v tujini.

Društvo za zaščito konj tudi poziva vse medije, da po svojih močeh preverijo govorice, da je morda tragedija na pivški progi namerna in s tem pomagajo pri iskanju resnice, kaj je vzrok za grozljiv dogodek na pivški progi. Prav tako pozivamo vse morebitne očividce, strokovnjake s področja konjereje, psihologije konj, veterine, trenerje in učitelje jahanja ter poznavalce konj, da z nami delijo svoje mnenje in po svojih močeh prispevajo, da bi pojasnili obnašanje konj v takšnih situacijah.

Vaša mnenja lahko delite z nami preko maila info@dzk.si, preko telefona 040/229-993 ali na naslovu društva.

 

Napišite komentar

Vaša elektronska pošta ne bo objavljena. Obvezna polja so označena z zvezdico *.