Posvojiti konja

Posvojitev konja ni ugodnejši način, kako priti do konja z doživljenjsko garancijo.

Nekaj let že spremljam posvojitve, tako posvojitelje in posvojence. Marsikateremu zapletu bi se izognili, če bi ljudje, ki se zanimajo za posvojitev konja, dobro prebrali posvojitvene pogoje in posvojitveno pogodbo in razumeli, da posvojitve konja ne moremo enačiti s komercialnim nakupom konja.

Slepi mucek se nam smili in zanj želimo le vse najboljše.Slepi mucek se nam smili in zanj želimo le vse najboljše.

Zanimiva je tudi dvoličnost ljudi, tudi iz konjarskih krogov. Posvojitelja slepega mucka ali psička z amputirano nogo se kuje v nebo, posvojitelja šepavega ali nadušnega konja pa sprašujejo, kaj za boga je narobe z njim, da je vzel žival od katere ni nobene koristi ampak samo strošek.

Ko konja posvojimo, ga ne kupimo. Plačamo sicer posvojnino, ki jo sestavljajo temeljni stroški brez oskrbe za čas, ko je bil konj nastanjen v društvu (odkupna cena, izdelava ID, čipiranje, veterinarski stroški, cepljenja, razgliščenje…). Cena se lahko približa ali celo presega komercialno ceno konj iz oglasov na različnih web portalih. Če želite priti do konja na najcenejši način, se zatakne že tu.

Trina je konj s posebnimi potrebami. Zaradi prezgodnje izgube matere, je njen imunski sistem zelo nizek. A kljub temu je lahko krasen ljubljenček!Trina je konj s posebnimi potrebami. Zaradi prezgodnje izgube matere, je njen imunski sistem zelo nizek. A kljub temu je lahko krasen ljubljenček!

V Društvu najdete za posvojitev različne konje, tako glede pasem, velikosti, starosti, zdravstvenega stanja in prizadetosti zaradi zlorab. Žal nas je finančno stanje prisililo, da z odkupom rešujemo le zdrave konje, ki jih pregleda veterinar in izda pozitivno veterinarsko mnenje. Sprejmemo pa tudi konje, ki niso zdravi ali so poškodovani, če jih dobimo preko odvzemov državnih inštitucij ali nam jih podarijo lastniki sami. Seveda le takrat, ko nam to omogočajo omejene prostorske kapacitete in finance. Financiramo se izključno iz prispevkov, sponzorstev in donacij. Danes je to zelo majhen vir financ. Preden se odločite za posvojitev , razmislite, ali ste pripravljeni ponuditi dom konju v smislu narediti dobro delo ali želite konja, ki bo ustrezal vašim potrebam oziroma  ali potrebujete konja za nek določen namen.

Alisa je prekrasna kobila, ki se ji na zunaj ne vidi, da je konj s posebnimi potrebami.Alisa je prekrasna kobila, ki se ji na zunaj ne vidi, da je konj s posebnimi potrebami.

V Društvu boste o konju dobili vse znane informacije, tako glede njegove preteklosti, zdravstvenega stanja in karakterja. Društvo ne prikriva informacij, saj mora konju poiskati primeren in stalen dom in zanj »pravega«posvojitelja, drugače se bo konj slej ko prej vrnil v društvo ali pa bo prišlo celo do neprijetnih zapletov in odvzema konja brez vračila posvojnine.  Prejeli boste resnične informacije kolikor jih v društvu uspemo pridobiti, a tudi tu se lahko zgodi, da se veliko kasneje pokažejo stare poškodbe, ki prej niso bile vidne. Breme zdravljenja tako nosi posvojitelj v skladu z določili posvojitvene pogodbe. Posvojitev konja pomeni sprejeti konja takšnega kot je in poskrbeti zanj za ves preostanek njegovega življenja, ko je zdrav in ko je bolan ali poškodovan.

Meggy ni imela sreče s posvojitvami, saj so ljudje precenili svoje znanje in sposobnosti. Danes ima pokroviteljico, ki zanjo pokriva mesečne stroške in tako Meggy ostaja v društvu.Meggy ni imela sreče s posvojitvami, saj so ljudje precenili svoje znanje in sposobnosti. Danes ima pokroviteljico, ki zanjo pokriva mesečne stroške in tako Meggy na njeno željo ostaja v društvu.

Društvo ne želi biti izhod in doživljenjska garancija vračila za vsakega konja, katerega posvojitelj bo ugotovil, da konj ne ustreza njegovim potrebam, se ga je naveličal, ga je poškodoval,…

Društvo bo sprejelo nazaj vsakega konja, ki je bil posvojen, ne glede na razlog, ki ga navede posvojitelj. Prav tako bo odvzelo vsakega posvojenega konja, za katerega lastnik ne skrbi primerno ali krši določila posvojitvene pogodbe. Poskušamo čim bolj seznaniti bodoče posvojitelje kaj pomeni posvojitev konja, saj potrebujemo posvojitelje, ki bodo za konja poskrbeli do konca njegovega življenja, v nasprotnem primeru bo delovanje društva omejeno le na vzdrževanje že rešenih konj.

Nadzor nad posvojenimi konji ni nujno slab obisk! Posvjitelji, ki za svojega posvojenčka dobro skrbijo, se našega obiska vedno razveselijo.Nadzor nad posvojenimi konji ni nujno slab obisk! Posvojitelji, ki za svojega posvojenčka dobro skrbijo, se našega obiska vedno razveselijo.

Posvojitelj ima v pogodbi določene pogoje, ki jih mora izpolnjevati. Kadarkoli mora omogočiti nadzornikom društva ogled konja, najmanj na tri mesece mora pošiljati obvestila o stanju konja in slikovni material. Razplod kobil je le izjemoma dovoljen in društvo prevzame nadzor nad potomci. Posvojenega konja ne morete prodati. Lahko ga le vrnete društvu.

Bodoči posvojitelji, ki jih to moti, naj se raje odločijo za komercialni nakup konja.

Preko oglasov je izbira konj veliko večja, v društvu pa izbirate med 10 do 15 nastanjenimi konji. Če imate v glavi že izoblikovano sliko, kaj iščete, posvojitev konja morda ni prava izbira za vas.

Nelli je prekrasna zdrava in mlada ujahana kobilaNelli je prekrasna zdrava in mlada ujahana kobila

Seveda pa tudi vsi konji v društvu niso tako ali drugače hendikepirani. Tu so tudi zdravi konji, ki so po sili razmer pač prišli v društvo in so primerni za takšno ali drugačno delo. Prostovoljci v društvu se skupaj s strokovnjaki iz raznih področij tudi trudimo, da konje čim bolje socializiramo in pripravimo na posvojitev. Vsekakor pa je tudi s strani potencialnega posvojitelja pošteno, da pove za kakšne namene bi konja želel imeti, da ne prikriva namena za kaj ga bo uporabljal, saj le tako lahko skupaj najdemo najbolj primernega konja, ki bo ustrezal potencialnemu posvojitelju.

Vsak konj v društvu je veterinarsko pregledan že pred prihodom v društvo in se v posvojitev ne oddaja, če ni popolnoma zdrav, oz. dokler nima pozitivnega veterinarskega potrdila.  Izjema so le izjemni primeri, kjer se potencialni posvojitelj strinja, da bo konja posvojil kljub njegovim pomanjkljivostim in se zaveže, da mu bo omogočil veterinarsko oskrbo. A to so res le izjemni in zelo redki primeri.

Že samo sprehod s konjem vam lahko polepša dan! Skupaj lahko raziskujeta skrivnosti narave, se družita in postaneta prijatelja.Že samo sprehod s konjem vam lahko polepša dan! Skupaj lahko raziskujeta skrivnosti narave, se družita in postaneta prijatelja.

Pravi razlog za posvojitev je, da želite narediti nekaj dobrega, ponuditi dom konju in vas ne zanima, kakšno korist boste imeli od njega. Poiskati morate le konja, ki vam bo ustrezal po karakterju oz. bo primeren vašim izkušnjam in znanju, prostoru s katerim razpolagate ter finančnim zmožnostim, še sploh, če je to konj s posebnimi potrebami.

 

Napišite komentar

Vaša elektronska pošta ne bo objavljena. Obvezna polja so označena z zvezdico *.