Rehabilitacijski center za konje “Petra” v Orovi vasi

V tem domu je nekoč živela ženska, ki so ji konji pomenili vse na svetu. Tu je bil doma Car Pino, pa Asha moves Fancy, Boy , Gana in

Petra s svojo GanoPetra s svojo Gano

tudi naša Frajlica. Petre danes ni več, a vsi vemo, da spremlja naše delo in da se z nami veseli, ker nadaljujemo tam, kjer je ona končala. Bila je naša prijateljica, konjarka, konjska duša in prav zato smo se s skupnimi močmi odločili, da našo novo pridobitev imenujemo po njej -Rehabilitacijski center za konje “Petra” (RC “Petra”). S tem izkazujemo čast in spoštovanje do osebe, ki je živela za in z konji in za katero vemo, da se nam izza oblakov smehlja, ker njeno delo ni bilo zaman.

Pred urejanjemPred urejanjem

Jutri bo minilo točno en mesec odkar smo začeli z urejanjem našega prvega rehabilitacijskega centra za konje. V tem mesecu je bilo ogromno narejenega, vse s prostovoljnim delom in prostovoljnimi prispevki predvsem v materialu. Točno 1. maja smo imeli prvo delovno akcijo, kjer smo za tri kobilice, ki smo jih dobili skupaj s hlevom uredili prve tri pašnike. Vsi ki so se akcije udeležili, so bili izjemno pridni in delovni, njihova največja nagrada pa je bila, ko smo kobilice po dolgem, dolgem času končno lahko varno izpustili na pašnike, kjer so se prve pol ure komaj nadivjale. Srca so nam vriskala ob pogledih

Po dolgem času spet zunajPo dolgem času spet zunaj

nanje, na njihovo veselje in dirkanje.

Trajalo je dober teden, da smo zbrali še preostali material in tako 12. maja organizirali ponovno akcijo za dokončno ureditev ograj in napeljavo električnega pastirja. Ta vikend nam vreme žal ni bilo naklonjeno, dež nas je nič

kolikokrat opral, a vsi, ki so se akcije udeležili so delali dalje in se niso pustili motiti dežnim ploham.  Tudi bliskanja in grmenja se niso

Vrtanje lukenj za postavitev stebrov ograjeVrtanje lukenj za postavitev stebrov ograje

ustrašili in končni cilj je bil dosežen. Vse ograje so bile postavljene, vsi pašniki ograjeni in pripravljeni za konje.

A delo se za nas še ni končalo. Tisto najbolj važno je bilo sicer res narejeno,  na delo pridnih rok pa je čakala še notranjost hleva in garaža, ki naj bi se preuredila v pisarno, garderobo in delavnico.  To delo je ostalo za vse tiste srčne ljudi, ki so si vsak dan, po službi, vzeli čas in delali, delali. Ljudje so darovali barve za stene in lake za kovino, prostovoljci pa so delali in urejali. Očiščena je bila okolica, boksi so pobeljeni in urejeni, garaža se je spremenila v vse kar smo si želeli. Na ograjah so izobešene opozorilne table in končno stoji tudi tabla, ki pove, da je tu sedaj nov center za konje.

Trenutno je tukaj na okrevanju pet konj, ki se ponovno učijo vzpostaviti stik s človekom in se pripravljajo na posvojitev. Ob ljudeh, ki skrbijo zanje, jim gre več kot odlično. Imajo dovolj prostora, da se lahko po mili volji pasejo, zdivjajo, igrajo in učijo. So končno zadovoljni in srečni, uspelo jim je, da so preživeli, da bodo živeli in iskali nove domove in nove ljudi, ki jih bodo imeli radi takšne kot so.

Do uradne otvoritve je RC “Petra” za obiskovalce zaprt. Še veliko stvari je potrebno postoriti in pripraviti, da bodo zadovoljni tako konji kot mi. Pokositi in spraviti moramo tudi še seno za zimo. Še vedno pa potrebujemo material za barvanje ograj in opremo za pisarno in delavnico.  Če imate doma odveč kakšne poličke, omare, kakšen kuhinjski element, plinsko bombo, luči, računalnik, orodje, kosilnico, opremo za konje …darujte za ureditev centra.  Tako boste tudi vi postali delček mozaika, ki ga sestavljamo in pripravljamo.

K sodelovanju pa vabimo tudi podjetja in obrtnike, ki bi bili v zameno za reklamo, pripravljeni pomagati urediti fasado, žlebove, streho, darovati pesek za dovoz in pesek za ureditev zunanjega prostora – izpusta za konje z laminitisom, ki jim je paša zaradi bolezni prepovedana. Izzivamo vrtnarje in vrtnarske centre, da nam pomagajo urediti okolico centra. Za namestitev ponijev potrebujemo tri, štiri montažne hišice, kamor se bodo lahko zatekli pred neurjem ali pripeko. Imamo vsaj kilometer ograj, kamor lahko zmontiramo vaše reklamne table in tako tudi mi vam pomagamo pri promociji podjetja ali obrti.

V RC “Petra” v Orovi vasi se dogaja in se bo dogajalo. Veliko! In prav gotovo se bo za vsakega našlo nekaj. Postanite del tega tudi vi, pridružite se nam, postanite član, sponzor, donator, prostovoljec. Občutite veselje in srečo, ko se nam boste odločili pridružiti. Konji vam bodo povrnili. Njhova energija in moč je brezmejna in vsi brez izjeme jo še kako radi delijo z nami in vami.

 

Napišite komentar

Vaša elektronska pošta ne bo objavljena. Obvezna polja so označena z zvezdico *.