Rehabilitacijski center za konje v Orovi vasi

Vsi, ki spremljate delo društva verjetno že veste, da smo v Orovi vasi pri Polzeli dobili v najem hlev s štirimi boksi, pripadajočimi pašniki, manežo in lonžirnim izpustom. Hkrati z vsem pripadajočim, smo prevzeli še tri kobilice in žrebičko. Žrebička, ki smo jo poimenovali Frajlica je bila takoj prepeljana v prehodne bokse v Velenje, ostale tri punce, ki so bile uvožene iz Italije, pa so morale počakati. Tudi zanje smo sicer takoj poskrbeli s hrano in nastiljem ter rednim čiščenjem boksov, nismo pa jih mogli izpustiti na prosto, saj so bile podrte ograje, pa tudi električni pastir ni deloval.

Tako smo 1. maja letos pripravili akcijo z naslovom “Prijetno s koristnim” in vas povabili, da se akcije tudi sami udeležite in nam za prve tri stanovalke pomagate urediti okolico in pašnike.

Bilo je lepo sončno jutro, ko smo začeli z delom, akcije so se udeležili stari in mladi, najstarejši udeleženec  je štel že 74. let, vendar je bil priden in pripraven kot tudi vsi mladi in malo starejši. Pravzaprav smo se zavedali, da delamo nekaj dobrega in da bomo še isti dan poplačani za ves trud, ki ga bomo vložili.

Veliko dela je bilo, najbolj pomembna pa je bila ograja, da bi lahko po dolgem času kobilice lahko končno izpustili in bi si lahko pretegnile noge ter okusile slastno travo.

In tako je tudi bilo! Polovico ograje smo postavili, potem je zmanjkalo materiala. Popravili smo vse, kar je bilo popravila potrebno, pospravili in očistili okolico, da se kobilice ne bi kje poškodovale, pripravili čredinke na pašniku. Res je bilo vroče, prostovoljci pa kljub vsemu zagnani, že skoraj preveč pridni. Prav težko jih je bilo odtegniti od dela in jih spraviti k mizi, da se malo okrepčajo. Vsak je imel še kak predlog, kaj še narediti in kako kaj izboljšati. Malo pa smo se tudi pošalili, se nasmejali in zabavali.

Končno je napočil tudi trenutek, ko smo vse tri punce izpustili na pašnik. Njihovo veselje je bilo nepopisno, bilo je dirkanja, valjanja, prdenja, metanja zadnjic v zrak, valjanja, …Šele, ko so iz sebe končno lahko stresle vso odvečno energijo, so se lotile paše. Vsi smo se strinjali, da je bila to največja nagrada za naše delo in naš trud, ki smo ga ta dan vložili v pričakovanju, da bo tudi tem trem rešenkam lepo.

Danes smo jih obiskali in preverili, kako so se navadile na svoje nove “hotelske usluge”. Naše tri Italijanke so več kot zadovoljne, srečne so, ker so končno proste, ker si lahko same izbirajo ali se bodo pasle ali se pred pripeko in dežjem umaknile v hlev. Preprosto… končno UŽIVAJO!

Vsem udeležencem akcije se v imenu Društva za zaščito konj Velenje zahvaljujemo za njihovo pomoč in pripravljenost pomagati. Tisti, ki so se akcije udeležili vedo, da je bil to šele prvi del. Še vedno nas čaka en del postavljanja ograje, vendar moramo prej zbrati še les za stebre in deske za ograjo. Torej bo še najmanj ena, če ne celo dve akciji, saj nam je ostalo še kar precej dela. A začetek je in vemo, da bomo delo tudi dokončali. Prepričani smo, da nam boste tudi naslednjič priskočili na pomoč, da lahko računamo na ljudi, ki imajo veliko srce in jim za te prelepe živali ni vseeno.  Vsem udeležencem akcije pa še enkrat iz srca hvala za pomoč!

V galeriji pa nekaj utrinkov iz akcije…

Napišite komentar

Vaša elektronska pošta ne bo objavljena. Obvezna polja so označena z zvezdico *.