Na dopust s konjem po Koroški

Ne pomnim, kdaj sem bila zadnjič na dopustu, ampak lani sva si s sestro privoščili prekrasen dopust s konji. Štiri dni čistega užitka, sprostitve in veselja, najlepše pa je bilo popolno druženje z najinimi konjički. Priporočam vsem, ki imate svoje konje, privoščite si, nikoli vam ne bo žal! Mogoče opis tega najinega dopustovanja ne sodi ravno v sklop društva, a želela bi vam pokazati in povedati, da je lahko tudi dopust s konjem nekaj najlepšega in najbolj sproščujočega, da ne omenjam naše prelepe dežele in gostoljubnih ter dobrodušnih ljudi

1. dan – Iz Velenja do Dovž

Odkar imamo pri hiši konje in to je že zelo dolgo, sem si želela dopust preživeti na konjskem hrbtu, pa nas je bilo vedno preveč, konj pa premalo. Ko sem pred devetimi leti končno postala lastnica svojega konja, se je želja le še stopnjevala, poguma za tak nepredviden podvig pa nikoli dovolj.

 

Kar naprej sem iskala kakšne izgovor z začetkom:”Kaj pa če…?”
No, letos se je sestra razkurila, privlekla na dan zemljevid Koroške in v dveh, treh dneh sva spakirali tiste tangice in boksarice, pa ostala rezervna oblačila, spalko, denar v žep in gremo v neznano. Ker je sestra bolj eksplozivne narave, se še ugovarjati nisem upala, sprijaznila sem se, da ne smem uporabljati če-jev, čeprav mi je bilo kar malo tesno pri srcu. Še celo vrečici za pijačo mi je sešila, da sem ju lahko privezala na sedlo in vanjo postavila vodo, samo, da ne bi kokodakala, da ne morem, ker me žeja muči. Pravzaprav je ona poskrbela za vse. Jaz sem pakirala šele noč pred odhodom, saj sem še vedno pričakovala, da se bo premislila.
Eh, pa se ni! Hvalabogu!
V lepem jasnem sončnem jutru sva se tako odpravili dogodivščinam naproti. Bilo je tako lepo in sveže jutro, konji spočiti, nanje sva naložili vse torbe in opremo, čeprav jima ni bilo jasno, kaj se greva. Tako ju nisva še nikoli opicanili, zato sta čudno pogledovala proti svoji zadnji plati in si ogledovala, kaj vse obešava nanju. Prijatelj Ivek je osedlal še Samota, da naju pospremita del poti, nato hop na konja in:”Gremo naši!”

 

Krasno jutro in čudovita pot po dolini Ponikve do lovske koče na Završu. Malo na konju, malo peš, vmes smeh in veselje. Zdaj sem že vedela, da vrnitve ni in da se bo pot nadaljevala.

 

 

Pri lovski koči sta se Ivek in Samo poslovila. Brin in Aldi sta malo čudno pogledovala, ker se je prijatelj odpravil domov in z malce bolj počasnimi koraki in rezgetanjem nadaljevala pot.

 

A ni hudič!!! Pot se je šele začela, mi pa smo se že izgubili. Še dobro, da je bila kak kilometer nižje kmetija, kjer so nas po bližnjici usmerili nazaj na pravo pot. Pa dobro, en ovinek več ali manj, saj se nikamor ne mudi…
Po strmi makdamski cesti smo se spuščali v dolino. Potok, ki je šumel ob poti je menda zbudil vse obade, ki so nas neusmiljeno napadali. Celi roji so nas obletavali, tako, da je bilo nemogoče jahati in mlatiti okoli sebe. Gremo peš.. v rokah bukove veje s katerimi sva mahali en čas okoli konjev, en čas okoli sebe.

 

Mater so bili lačni, čez hlače so me pikali in si privoščili obilni zajtrk že samo na meni…
Končno dolina, obadi so se menda spravili nazaj spat ali pa čakat drugo žrtev, midve pa veselo nazaj v sedlo in proti Vodrižu, da obiščeva sestrino šefico. Super je bilo, po hribčku navzgor, pa navzdol, malo galopa…pa prispeva do neke kmetije. Vprašava za bližnjico, nama pol ure razlagajo, nato povedo, da se bova verjetno izgubile in da je najbolje, da jo mahnemo po cesti. Sonce pa se je ta dan odločilo, da bo malo bolj žgalo. Švic mi je tekel dol po riti, spet napad obadov in muh, pa se nismo dale. Malo pred ciljem sestra pokliče in ugotovi, da si šefica namaka ta zadnjo v Topolšici… Uhhh, kaj pa zdaj?
Dosti je bilo ceste, pa sva jo užgale kar počez čez travnike in gozdove. V senci velikih dreves je bilo prijetno hladno, pa še obadov ni bilo. Jo prišibamo ven tam nekje v Mislinjski dobravi pri bencinskem servisu. No, tankat ni bilo treba, ker sta naša dva šla čist na bio, pa smo jo mahnili po kolesarski stezi proti Dovžam….

 

Zdaj je bilo sonce že res neusmiljeno, tisto steklenico vode sem že zdavnaj spila, eno sem pa itak izgubila. Pojma nimam kdaj???
Končno na odcepu za Dovže… gremo čez glavno cesto, pa ni hudič ravno takrat so se našli vsi tovornjaki tega sveta… ni bilo sile, spet na konja pa še tisti kilometer do Mojce, do sence,do pijače..

….končno pri Mojci!!!! Vročina je bila že res neznosna in če ne bi kmalu prišla do sence, bi me pobralo… ali pa ne, kaj se ve?!
Ko sva jahali proti hiši, sva se drli na ves glas, da se je slišalo po celih Dovžah, da sva prispeli do cilja tega dne.
Prvo konji, potem midve. V prekrasni štalci pri Švercovih sva ju parkirali,

 

da sva ju razsedlali in napojili, nato pa hitro na pašo pod senco starega oreha, ki je krasno odganjal ves mrčes, ki se je hotel poditi za nami. Uuuhh, kako je prijalo, meni senca in pijača, Aldiju pa sočna trava, enako Brin in Slavica. Čisti užitek, veselje v srcu, saj nam je prvi dan uspel zadani cilj.

 

Ko smo si vsi malce opomogli, smo se čez travnik odpravili do Dovžančice na kopanje. To je šele bila milina….Slavica in Brin sta pogumno zakorakala vanjo, jaz malo manj pogumno, Aldi pa je še študiral ali bi ali ne bi. Ampak, če sem šla jaz, potem ne more biti tako hudo, je verjetno pomislil, se odgnal, malo slabo premeril skok do drugega brega in pristal točno poleg mene na sredini Dovžančice. Pljusk mi je dobro opral ves švic in me osvežil. No, zdaj ni bilo ne meni ne njemu potrebnega več poguma, veselo sva se zmočila in med obadi čez travnik stekla nazaj, da obadi niso imeli niti časa pomisliti, da bi katerega pičili.
Konjički v štalco, midve spet pod oreh…malo počitka…

 

A glej ga zlomka..nista bila tako utrujena, da ne bi pokazala, da znata brcati…Kaj pa zdaj? Skupaj z ostalimi domačimi konji ne bosta mogla biti, torej ju je potrebno nastaniti drugje….
Se spomniva, da malce nižje stoji kmetija Jevšnik,

 

daleč naokoli poznana po svojih čudovitih islandskih konjih. Samo en klic in prijaznost ljudi je bilo potrebno, pa sta najina dva razbojnika dobila vsak svoj boks, ma kaj boks, apartma za konje…hrane v obilju in mir za počitek…
Velika ljubiteljica konj, gospa Jevšnik, nas je vse štiri prijazno sprejela na svoji čudoviti kmetiji. Kamor ti seže pogled…konji…Sanje vsakega ljubitelja konj…

 

Normalno je bilo, da smo se odpravile malo pogledat po pašnikih vso to konjsko lepoto…eden lepši od drugega, vsi nenormalno prijazni in crkljivi, komaj so čakali, da se jih dotaknemo in pobožamo…

 

In potem pridirja do svoje gospodarice lepota islandska, žrebec Stebbi fra Aertebjerg, se ustavi pred njo, sklone glavo in čaka, da mu nakloni svojo ljubezen… če ti pa ob takih prizorih srce ne igra, potem pa …

 

No, tudi Mojca je že prišla iz službe in ker je bila prepričana, da se oglašajo že tudi najini želodci, smo se nabasale v avto in nazaj domov, da se podložimo. Uuufff, kakšen užitek.. pivo in pica!!!

 

Mmmmm… Kavica in potem ženski čveket….smeh, smeh, smeh….

 

Pojma nimam kako in kdaj samo tistih nekaj uric je minilo, kot bi trenil. Še enkrat se odpraviva pogledat kako kaj najini konjički, pa da se dogovorimo glede plačila. Ma kakšno plačilo?! Sprejeti smo bili in pogoščeni, denarja pa nisva smeli omeniti… Nas lastnica popelje še do naravnega ribnika, v katerem plavajo taaakoooo velike ribe….

 

Lepota kmetije je neizmerna, največji pečat pa ji dajejo konji…O, Bog, kako lepo je na tem koncu sveta…. in kako dobri in prijazni ljudje…
Mojca je medtem ustvarjala v kuhinji… Ker jo dobro poznam in vem da je odlična kuharica, sem z užitkom čakala na njeno čarovnijo. O, Marija, kakšna večerja!!! Da dol padeš… Se nisem branila repeteja, bi bila butasta, če bi se, ker dobrote izpod njenih rok so pa čisti užitek za želodec!!! Pa še svečke nam je prižgala za romantiko…

Slavici je glava lezla čedalje niže, bila je kot uvela sončnica v vazi.

Z obema rokama si jo je podpirala in se trudila imeti odprte oči. Pa ni šlo več…postelja se ji je začela prikazovati..no, tudi meni….

Jutri bo spet nov dan in kdo ve kaj naju čaka…kje se bova potikali in kje pristali…

2. dan – Iz Dovž do Kota nad Prevaljami

Ker je prejšnji dan opoldne vročina pritiskala in sonce neusmiljeno žgalo, sva se odločili, da bova naslednji dan na pot krenili prej. A budilka me ni imela časa zbuditi, saj me je mehur že pred njo močno opozarjal, da sem pri večerji spila malo preveč piva. No, pa Mojca tudi ne bi bila Mojca, če ne bi vstala in nama pripravila zajtrka, skuhala kavico in naju prisilila, da sva na pot vzeli tudi malico. Še en “na zdravje in srečno pot” z borovničevcem, pa sva odpeketali.

 

Pri Jevšnikovih so še vsi spali, ko sva še v temi osedlali konje. Njihovi islandski lepotci so se že veselo pasli naokoli, jutranji sveži zrak jim je očitno prijal. Hitro še čez cesto na kolesarsko stezo in že smo jo mahali mimo Vodriža in Podgorja proti Slovenj Gradcu.

 

Še dobro, da smo bili zgodnji in da smo ubrali eno bolj stransko cesto, pa malo čez travnike ter se s tem izognili jutranjemu prometu. Sicer moram priznati, da mi je bil ta del poti najbolj dolgočasen in da se je vlekel kot dobro prežvečen čigumi, a končno smo le prispeli do Starega trga.

 

Seveda, nikjer nobenega grma, da bi Slavica počepnila in odtočila, a njen a sreča je bila, da se je na vratih kmetije prikazala gospodinja.S tistim trpečim izrazom na obrazu se jo je pa res morala usmiliti in ji ponuditi WC. Mimogrede sta še malce poklepetali, gospodinja je hitro odprla zemljevid in evo jo… bližnjica do Kotelj!!!! Hvalabogu, samo da ni treba spet po cesti.
Pa ta dan se je nekako začel z izgubljanjem…. Že kar takoj sva sfalili odcep, spet sva se vrnili in spet od začetka… tam za cerkvico v Starem trgu, mimo križevega pota v gozd po peš poti.

 

Super!!! Mimogrede sva bili na vrhu hribčka. Prijazna stara gospa je konjema ponudila vodo, onadva pa sta ji v zahvalo popasla tratico, da se revi ni bilo potrebno mučiti s srpom. Vsi veseli in zadovoljni smo počasi prilezli do vrha. Že od daleč nas je pozdravil konjski rezget čudovitega črnobelega konja. Pozdrav najinih dveh, počasni spust proti dolinci in glej no glej…pri hiši so kovali konja. Trije vrli dedci so nama takoj ponudili pijačo in brezplačni nasvet kako in kam po bližnjici. “Dobro urco, največ dve, pa bosta na cilju!” so nama povedali. Pa da se morava držati oznake belega konja, tam na drugi strani pa desno….
Uff, pot sva našli takoj, belega konja tudi, super ježa po super poteh…. Na drugi strani se spustimo v dolinco, ki jo je sonce že prijetno grelo. Sredi polja traktor, na njem možakar. Ko naju je zagledal, nama je začel že od daleč prepevati. Tako veselega človeka, tako zgodaj zjutraj, pa še nisem nikoli videla!!!
Smo spet malce poklepetali, še enkrat sva se prepričali kod in kam , prečkali cesto, zavili v gozd in se …spet izgubili!!! Pa smo spet nabirali prazne kilometre nazaj, spet iskali novo pot in končno uspeli!!! Za strmim vzponom se nam je odprl čudovit razgled na ogromno jaso. Pa še miza in klopi so bile, torej kaj hočeš lepšega, kot en dober, zaslužen počitek, pa malica, ki jo je dala za popotnico Mojca.

 

Pravi užitek je bilo pasti konja v tej zeleni idili in neizmerni planjavi.

 

Tudi Aldiju in Brinu se je videlo, da uživata. Valjala sta se in si nabirala novih moči.

 

Sočna trava jima je res teknila. Preden pa smo krenili dalje, je Aldi še veselo odtočil, saj nikoli ne veš, kje bo spet naslednji postanek….

 

No, pa gremo dalje…do naslednje oznake….belega konja…kaj so že rekli fantje, da je nekje treba zaviti desno…ah, najbolje da se drživa tega belega konja, ki kaže na levo….pa smo se že spet izgubile….

…Pravzaprav, sploh nisva vedeli, da sva se izgubili. Cesta je bila lepa, razgled čudovit in ljudje prijazni.

 

Pa sva rinili s svojima konjičema dalje… Pred nama se je na hribčku prikazala cerkvica sv. Roka.

 

Tam na ovinku tabla z zemljevidom. Obe pametni, ena bolj kot druga, sva strokovno ugotovili kje sva. Si ogledava še pot za naprej, na listek načečkava nekaj glavnih postaj, pa hajdi dalje. In kogarkoli sva vprašali za pot, vedno je bil odgovor, da ne smeva priti do Poštarskega doma, ampak je potrebno zaviti prej, pa bova prišli do Ivarčkega jezera. Pa kaj vem, a sem v šoli slabo poslušala ali pa je minilo že toliko časa, zemljevid in vsi odcepi so se mi pomešali, na orientacijo Slavice se ni bilo zanesti, pa sva se izgubile do kraja. Namesto proti Poštarskemu domu sva korakali mimo Meškove sobe proti ..Še sreča da je v vsej tisti brezmejnosti na travniku mlada gospodična grabila otavo. Vsa vesela nama je povedala, da še malo pa bova prišle v Sele. Ooo. ti bogca, gremo spet nazaj, spet po neki bližnjici, pa tam potem spet vprašajta, nama je še svetovala….
Kje in kod sva potem vandrali, pojma nimam, vem samo, da sva prispeli do Prežihovega muzeja. Sva bili prepričani, da zdaj je pa Ivarčko verjetno že blizu, ampak…
Tam za gozdom so se pasle lame in nas čudno pogledovale, ko sva ob robu njive rabutale koruzo za najina konjiča. Nahrbtnik, ki je bil ta dan dodeljen meni, je bil čedalje težji in na koncu sva si morali tudi midve priznati, da ne veva, kje sva. Končno spet kmetija in vodaaaa…
So bili prijazni, ja.. smo dobile vse kar smo želele, si tudi malce odpočile in tudi točno pot so nama opisali, vsak ovinek levo in desno, vse odcepe in še nasvet, da ne smeva do Poštarskega doma, da je treba prej zaviti… Saj sva zavile, Poštarskega doma res nisva videli, sva se pa spet izgubile pri vseh tistih ovinkih in stranpoteh, pri vseh bližnjicah, pojma nimam kako sva prišle do sv. Ane????’
Oooo Ivarčko, kje si???? Spet iskanje bližnjic, informacij….Ampak narava je bila pa lepa…

 

tišina, samo tu in tam krave, no, na enem pašniku se je pasel ogromen bik, pravzaprav je ležal, bil je videti kot gora in bog ne daj da bi vstal, ker ne vem, če bi mu lahko ušle…ja, no, pa obadov je bilo kolikor hočeš…so si nas dobro privoščili in mislim, da so že sedaj pripravljeni na prezimovanje.
Po kateri poti smo potem kolovratili, ne vem. Vem samo, da smo hodili po vrhovih, da so bila mesta v daljavi čisto majčkena, mi pa visoko nad njimi,

 

kot kakšne svobodne ptice, stran od mestnega direndaja, z možgani na paši – zato smo se pa tolikokrat izgubili, na svežem gorskem zraku, kljub vsemu še vedno veseli in nasmejani.

 

Končno smo spet prišli do obljudenega dela te dežele. Komunalci so nekaj kopali in pred nami na levi znak Ivarčko jezero…Aleluja!!!! Da je do jezera kakšne tri do štiri kilometre, so nama še povedali… Ma ja, so spustili še kakšno enko spredaj!!!
Zdaj se mi pa še jahat ni dalo več. Pa tako ali tako je navzdol prav lepo iti malo peš …

 

… Popoldne se je že nagibalo v drugo polovico. Zdaj bi že zdavnaj morali ugledati to presneto Ivarčko jezero, pa se je pot navzdol kar vlekla in vlekla…Nenadoma vonj civilizacije in šumenje vode in Marija se nama je prikazala, ma ne Marija, Ivarčko je bilo pred nama! Zazvoni mobi in na drugi strani glas našega današnjega gostitelja Zorana Šibovnika: “Kje sta, da vaju pridem iskat?”
“Ma kaki iskat, ti samo pir pripravi, če ne bom umrla od žeje, smo že tu!!!”
In res…Ivarčko jezero se je v vsej svoji lepoti pokazalo izza dreves.Je bilo treba takoj naredit par fotk za dokaz, da smo uspeli! Pa pir naju je tudi že čakal…

 

 

Malce smo pokramljali in se spočili, nato nama je dal napotke kako in kam do njega. Pa bog ne daj po kaki bližnjici, da se spet ne izgubiva!!! No, pa smo jo spet mahnili naprej, proti Kotu pri Prevaljah.

 

Ko danes pogledam zemljevid in vidim vse ovinke sem in tja, mi je pa res žal, da sem se pri urah zemljepisa tolko zafrkavala in dolgočasila….Sem se pa dobro spoznala na Zoranov zemljevid!

 

Ampak pot je bila pa kar dolga in dan je bil res naporen…

 

Pivo in sonce sta naredila svoje, bolj sem bila utrujena, bolj mi je šlo na smeh…In ta moj smeh se je širil na vse, nekako smo zbirali zadnje atome moči in korakali, korakali…

 

Ja, konji so se nama že smilili, pa sva hodili ob njima in se režali, ko dve poknjeni slivi…
Še en vzpon skozi gozdiček in pred nami se je odprl prekrasen pogled na kmetijo Šibovnikovih.

 

Čudovita kmetija, čudovit kraj in super čudoviti ljudje!!! Sprejeli so nas odprtih rok in src, kot da se poznamo že sto let. Takoj so pomagali poskrbeti za najina konjiča, ki sta bila ta dan počitka že zelo potrebna, nato pa smo se zleknili v senco in si tudi mi privoščili počitek in klepet. O današnji poti in seveda – le o čem drugem kot o konjih.
Njihova gostoljubnost je bila brezmejna. Bilo mi je kar malce hudo, ker nama je sestrina sodelavka Andreja prinesla pice, gospa Šibovnikova pa nama je pripravila še večerjo, pa vsega nisva mogli pojesti.
Čeprav sva hoteli prespati v spalkah na senu, nama to ni uspelo. Čakala naju je čudovito mehka postelja v prekrasno urejeni hiši in pa kopalnica za izpolnitev užitkov po švica napornem dnevu.
Vsi pa smo si bili edini, da naslednji dan ne bova odšli zjutraj, ampak popoldne, da naju bosta del poti pospremila tudi Zoran in Tatjana na svojih konjičih, da se ne bi spet izgubili…
Ja, midve in najin zemljepis….

3. dan – Kot pod Prevaljami  do Jelenovega vrha

…da je bil spanec res krepčilen, postelja pa mehka in udobna, sem spoznala zjutraj, ko sem se zbudila. Sonce je bilo že kar visoko in je veselo kukalo skozi okno. Ti mater, kako so me bolele kosti in mišice!! Sem morala najprej malo odtelovaditi, da se je vse poravnalo in da so se sklepi spet podmazali. Ko pa sem se primajala do kopalnice, sem se lahko na lastne oči prepričala, da sem se res spočila. V faco sem bila takšna, kot bi me opikal roj čebel in šele mrzla voda je naredila svoje. Malo boljše sem že izgledala…
Slavica se je še pretegovala v postelji, tudi njej se je poznalo, da je na svežem gorskem zraku dobro spala. Ko se je pa pogledala v ogledalo, se pa sama sebi ni mogla načuditi, kako zredila se je v eni noči, hihihii…
Končno sva se nekako primigali po tej čudoviti hiši do kuhinje.

 

Je gospodinja vedela, kaj bi nama pasalo, pa naju je že čakala kavica, zraven pa še domače mleko. Se ne spomnim več, kdaj sem ga nazadnje pila…spomnim pa se tistega dobrega kremastega okusa in debele smetane na njem.
Najina konjiča sta bila že zdavnaj poštimana. Pri tej hiši vedo, kako se stvarem streže! midve lenobi, pa sva jima rade volje prepustile skrb zanje.
Joj, kako je pasalo sedeti za mizo ob hiši, v senci in počasi prihajati k sebi… Pridružile so se nam še staroste domačije in skupaj smo kramljali in obujali spomine, se hecali in smejali. Gospodinja je prinesla še skledo zrelih sliv in tako mi kot ose smo se veselo zagnlali vanje. Samo smo bili mi malce hitrejši, pa zanje ni nič več ostalo…

 

Tevž je medtem z bičem treniral ose, ki pa se nekako niso dale ukrotiti in zdresirati, pravzaprav ga sploh niso ubogale. Se je fantič naveličal in odšel pospravljati svojo poletno rezidenco, če bi si midve mogoče le premislile in ostale še kakšno noč…

 

Ob klepetu sta se nam pridružila še gospodar in gospodinja in neumorno odgovarjala na najina vprašanja. V takšnem miru in med tako prijaznimi ljudmi je čas hitro bežal. Gospodar nama je razkazal kmetijo in potrpežljivo odgovarjalna vse tumarije, ki sva jih spraševali. Lepota pokrajine naju je čisto prevzela, pridnost in umirjenost teh ljudi pa očarala.

 

Prišla sta še Tatjana in Damjan – kdo ve, kje je siromak moral prespati, ker sva mu okupirali njegovo spalnico, skupaj smo podebatirali še o tem in onem. No, pa svoja prešvicana oblačila sva si oprali in jih z dovoljenjem Tevža posušili kar na strehi njegove hišice.

 

Okoli hiše se je širil omamni vonj kosila, ki ga je pripravljala pridna gospodinja. Kaj vse ta ženska zna…malo je takih!!!
Ja, kosilo je bilo božansko…domače dobrote, okusne in dobre, kako tudi ne, če so pripravljene z veseljem in ljubeznijo. Bi pofotkala, pa mi je bilo nerodno vprašati, če lahko…pa saj tudi nisem imela časa, ko sem se tako basala…
Še malo čveketa, malo počitka pod orehom in že je iz službe prišel Zoran. Še požirek domačega jabolčnega soka – kako jim ga le uspe pripraviti tako dobrega??? pa smo bili pripravljeni, da osedlamo konje…

Ja, Zoran se je odločil, da se ne smeva spet izgubiti!!! To bi bilo pa že preveč! Že zato, ker sploh nisva vedeli do kam bova prišli in kje prespali, torej bi bila vsaka zabloda lahko usodna…se pravi, da bi se lahko zgodilo, da bi morali prespati kje v gozdu…pa še divji prašiči menda lazijo tod naokoli…
Divji prašiči so pa Slavici tudi dvignili vse kocine in vsekakor sva si potem obe želeli spremljevalca vsaj kakšen del poti… Priden in ustrežljiv Zoran nama je narisal še zemljevid z vsemi ovinki in odcepi, konji so bili že pripravljeni in poslovili smo se od teh prijaznih ljudi…O kakšnem plačilu ni bilo govora, pa čeprav sva jim ukradli ves dan! Saj sploh nisem mogla verjeti!!!
In..gremo konjenica!!! po bližnjici do do Smučarske koče

 

Ja, se je poznalo, da sta bila domačina z nama…. Zoran in Tatjana, pravi faci sta!!! Po gozdu in makadamu, mojih najljubših poteh, mimo samotne kapelice sredi travnika

 

smo mimogrede prijezdili do Smučarske koče. Tu bi se poslovili, a prej je bilo potrebno še zaliti naše novo prijateljstvo.

 

Moja sestra v gostilno po pijačo, pa zraven prinese še zemljevide, za njo pa še oskrbnica s kruhom, da dobita najina konjiča še malo posladka za moč.

 

Si obljubimo, da se pokličem in še srečamo, pa hajd dalje. Če se pa danes, pri vseh zemljevidih izgubiva…no, potem pa res ne vem???!!!
Nekako sva si zadale, da bova ta dan prijezdile do Slemena, kjer bi se utaborili, če pa bo kje drugje kaj fajnega, pa lahko tudi tam…ni sile…samo da nekaj bo…Šibamo mi, šibamo… napadi obadov so bili standardni, ponekod se je zbudil še kakšen velik roj muh, mušice so pa itak pikale kot nore. Sem ubogega Aldija obložila z bukovimi vejicami, da je izgledal kot kakšen komandos sredi boja…ampak pomagalo pa je…
Ooohhh, prvo razpotje… kam pa zdaj???’ Proti Naravskim Ledinam bi morale…

 

Ufff. uspelo je ..našli sva pot…in evo, še nekaj korakov, pa sva prispeli…So se ravno pripravljali na nekakšno fešto in še dobro, da je bilo toliko ljudi, ker če ne bi povprašali za pot, bi se spet delai prazne kilometre in pristali bog ve kje. Tako pa nam je uspelo najti pravo cesto in marširati dalje.

 

Pot se je vila čisto pod vrhom Urške in imela sem občutek, da se bom lahko vsak hip dotaknila oblakov. Neverjeten občutek svobode, me je preplavil, kar vriskala bi..Nenadoma, sredi gozda, tabla “Dobrodošli v občini Črna na Koroškem!”

 

 

Joj, kako sva bili veseli, kar pelo se nama je…pa sva urezali eno Kekčevo, samo sva se pa spomnili samo ene kitice, pa sva jo zapeli vsaj 99-krat. In v vsem tistem veselem razpoloženju, ob vsem prepevanju, ko sva bili prepričani, da ni nikjer nikogar, se ob konjski riti pojavi kolesar. Madonca se je smejal… midve pa tudi…
Spust po gozdu proti jasi..nekam znano mi je postalo… Pa to je ja Jelenov vrh!!!!

 

Ooohh, kar tukaj bova prespali, v pastirski koči, konja pa na paši!!! Jupiii!!!

 

 

…Na Jelenovem vrhu sem bila samo enkrat. Že takrat se mi je ta del naše dežele vtisnil v spomin. Kraj kjer bi lahko živela v miru in tišini, vse ravno prav veliko in urejeno. Ne, tu moram prespati in doživeti jutro, moram videti, kako sonce kuka izza gora, moram izsanjati te sanje…
Razsedlali sva,

 

potem pa sva si morali pomagati s tehnološkim napredkom civilizacije – mobitelom, da od prijateljev izveva, kje dobiti ključ pastirske koče.

 

No, preveč hitro ljub tehnologiji ni šlo, mi je pa uspelo priklicati oskrbnika in ga naprositi, da nama prinese še malo kruha. Voda je itak, kaj drugega pa tako ne rabiva.

 

 

Ni minilo veliko časa, pa se je pripeljal najin novi znanec s sinom.

 

Pa kruha je prinesel, domačega, pravkar pečenega, dobrega, da bi ga še angelci jedli, iz kleti vino, iz koče salamo, čebulo pa smo si nabrali kar na vrtu. In evo naše večerje!!!

 

Ja, krasno smo se imeli, smejali smo se lahko kolikor smo hoteli in na ves glas, krav tako ni motilo, okoli pa tudi ni nič drugega kot kakšna lisica, pa mogoče še zajec. Pa ti so pa itak vsi zbežali, ko smo se tako krohotali.
Dan se je že dobro prevesil v večer in sonce je že zahajalo. Čudovit pogled na okoliške gore in hribovje. V daljavi so pobliskovale strele, tistih nekaj oblakov pa je oblivala prekrasna sončna svetloba.

 

Tudi oskrbnik se je poslovil, midve pa hajd v posteljo. Bila je mehka ali pa se je samo meni tako zdelo, vsekakor mi je pasalo se zakopati pod odejo in skozi okno opazovati zvezde in nebo in tistih nekaj oblačkov, ki so naju hoteli malce postrašiti. pa jim ni uspelo….Veter pa je pel tako lepo, lahno uspavanko…

4. dan –  Iz Jelenovega vrha do Velenja

…Marsikdo bi si mislil, da pastirska koča pa že ne more biti udobna. O, pa še kako udobna je bila! Pa jutranji mir in tišina, še krave so vedele, da spiva, pa sploh niso mukale. Sicer me je pogled skozi okno malce prestrašil, saj se sonce ni prikazalo, so se pa zato podili po nebu oblaki. Madonca, še opere naju lahko…kar tako mimogrede…No, saj enega bolj spodobnega tuširanja sva bili res potrebni, samo ni pa najbolj fajn, če te Bog malo preseneti.

 

Zrak je bil svež, jutro oprano z roso, sicer ni bilo mrzlo, samo če pa iz tople postelje zlezeš, ti pa vseeno paše kakšen pulover. Opraviva vse jutranje ceremonije, ooohh, kako bi sedaj pasala kavica… Grem jaz malo v pregled kuhinje in lej ga, šmenta,…kavica, sladkor, pa še kratkega sem našla. Je hitro zadišalo po kavici, kratki je bil pa verjetno premočen, ker ko sem ga povohala, me je že na rit pribilo, pa ga raje sploh nisva poskusili.

 

Aldi in Brin sta očitno vso noč uživala v sočni planinski paši. Tudi njima so se izpolnile želje, poznalo se jima je, da sta se dobro najedla.

 

Pogledam še proti vrhu Urške, je imela malo belo kapico, pa se nisem mogla spomniti, kako so že rekli…da bo dež ali da ne bo, če ima Urška kapo. Ma nič, osedlajmo pa gremo proti domu…No, prej se je treba še malo pofotkat pri tistem lepem starem drevesu, ker kakšna lepa slika vedno prav pride. Ko so krave ugledale fotoaparat, so se kar skrile, da ne bi še katero od njih preveč poslikale.
In že sva bili v sedlu. danes bi morali končati najino pustolovščino.

 

Kaj dosti se nisva mogli izgubiti. Samo ena makadamska cesta, po njej bova pa ja znali domov. Še na tistem osamljenem križišču je bil krasen smerokaz, nad njim pa tabla, da sva v Parku kralja Matjaža. Madona, pravi princeski, samo kralja Matjaža ni bilo, hihihii…

 

Pot se je vila po robu vrhov. Lepo je bilo, čeprav malo murkovo vreme, švic mi pa le ni tekel po riti. Samo petje ptic nas je spremljalo, ko smo prikorakali v dolinico Suhadolnice. Lep obnovljen stari mlin, na njem tabli, ki sta opisovali vse vrednote te tihe doline.

 

 

Pa spet po klancu navzgor, žive duše nikjer, samo kave so nas malo čudno gledale. Jih je močno zanimalo, kakšno čudo gre mimo.. Še do kužnega znamenja, pa smo spet na vrhu..

 

Koder seže pogled, s soncem obisjani vrhovi gora, doline pa so se sramežljivo skrivale v meglicah. Če tako zgledajo nebesa, potem ni čudno, da nihče noče nazaj na zemljo!

 

Tam v daljavi se je počasi iz meglenega spanja začela kazati Šaleška dolina. Uff, še dolga pot je pred nama, ni kaj!

 

Sva bili zgodnji, ampak eni so že pridno pobirali krompir in naju pozdravljali. Ti hribovci so res deloven narod!
Malce naprej sva zavili proti dolini Velunje. Čeprav strma pot navzdol je hitro minila ob najinem čvekanju in prepevanju. Toliko pa v življenju že dolgo nisem pela. Še dobro, da naju ni kdo slišal, kdo ve kako sva vlekli vsaka po svoje, ampak bilo je pa iz srca in od veselja…Mogoče se je ap zato vsa divjad poskrila???’
Po dolini Velunje se je pa asfaltna pot dobro vlekla. Ni in ni imela konca. Zdaj so se prebudili tudi že obadi in kar dobro je bilo treba mahati z vejami, da te niso pičili. Madonca, ta golazen je pa res nadležna!
Le kje je kak smerokaz, da vidimo, koliko še do doma???…. Mater, obadi pa muhe nas bojo požrli!!!!

… Dan se je počasi že prevešal v drugo polovico. Skozi oblake so skromno začeli kukati sončni žarki, ki so še bolj podžgali obade, težek zrak in sparina pa sta me pripravila do tega da sem morala sleči pulover. Pa še tisti težki nahrbtnik na ramah…mater, kaj le ima Slavica noter? Pa ravno danes sem spet jaz na vrsti da ga tovorim!!!
Uuufff, znak, kaj le piše na njem? … Šoštanj 11…

 

No, potem smo pa že blizu doma!! Gremo naši…kar veselje smo dobili, Aldi in Brin pa kot da sta že zavohala domačo štalo, sta malce pospešila. Joj, kako bi fotkala, pa je bil mobi poln, sestrin tudi, samo na fotoaparatu je še ostalo nekaj posnetkov. Te je bilo pa potrebno prihraniti za pomembne trenutke!
Korakamo mi dalje, se tu in tam ustavimo ob potoku, da se vsi odžejamo, ko kar naenkrat pred nami tabla… Gaberke!!!!

 

Mater smo bili veseli!!! Zdaj smo že vsi vedeli, da smo zmagali! Prehodili smo dober del Koroške in zdaj se bližamo domu in prijateljem. Brin je postal že nestrpen in kot bi hotel reči, kaj stojim kot butasta pred tem znakom, me je z glavo potisnil, naj že prestavim te svoje krake proti domu.

 

Pojma nisem imela, da so Gaberke tako razvlečene. Ni in ni jim bilo konca….Zdaj bi mi pa prav prijal kakšen mrzel pir…. Ja, če si močno želiš, se ti tudi želja lahko izpolne! Trije vrli možaki so pred hišo debatirali vsak s svojim pivom v roki. A se bodo le spomnili in naju povabili zraven? Ma, ni bilo za reskirat, kdo ve, če bi se spomnili, sem jih raje kar sama ogovorila. Sva bili takoj povabljeni in tisto mrzlo pivo mi je z užitkom steklo po grlu. Tako, zdaj pa še kilometer, dva, pa smo že doma…
Tukajšnje bližnjice so nama pa dobro poznane. Čez hribček po senčnem gozdu, mimo KK Velenje čez cesto in v hrib…
Ko se je izza ovinka prikazala domača hiša, sva še enkrat na vse grlo zapeli: “Kdor vesele pesmi poje, gre po svetu lahkih nog….”
Prijatelji so nas pričakali.

 

Veseli, čeprav niso mogli verjeti, da nama je resnično uspelo.Še dobro, da sva naredili tooolikooo slik! Bili sva ponosi nase in na svoja konjiča Zmaga je bila naša!!!
Še do štalce, da poštimava konje, potem pa na žur do jutranjih ur…

Zahvala

Tako, čisto nepričakovano in neorganizirano, sva se odločili, da greva na dopust s svojima konjičema. Malce težko se je bilo odločiti kam, ampak potem sva si bili edini, da po Koroški. Nekako sva vedeli, do kam morava priti prvi dan, da bova lahko prespali in da bosta tudi Aldi in Brin dobro nastanjena, vse ostalo je bila pa čista sreča. Kar bo pač bo! Nisva ne vem kako zahtevni, zato tudi nisva pričakovali ne vem kakšnega luksusa. S sabo sva imeli zase spalki, veliko bolj sva si želeli, da bi bilo dobro poskrbljeno za najina konjiča.

 

Zemljevid narisan z roko in označen z glavnimi kraji, naj bi nama zadostoval. Pa ni bilo čisto tako!
A že prvi večer se je malce sfižilo, ko sta Aldi in Brin merila moči. Nujno je bilo potrebno poiskati nekaj drugega. Tu so nama priskočili na pomoč na kmetiji Jevšnik, za kar se jim od srca zahvaljujemo, saj so dobro, strokovno in kvalitetno poskrbeli za oba najina razbojnika. Prav tako se zahvaljujeva Mojci Altbauer, ker je pod streho sprejela naju in nama stregla kot v hotelu z desetimi zvezdicami.
Naslednji dan sva se res velikokrat izgubili, a pomoč sva dobili kjerkoli sva zanjo vprašali. Zahvaljujeva se vsem, ki ste nama ta dan pomagali najti pravo pot!

 

Še posebej bi se za ta dan zahvalili sestrini sodelavki Andreji Belaj, ki je napela vse moči in nama priskrbela prenočišče. Povrhu vsega naju je še brezplačno nahranila.
Vsekakor se morava na tem mestu zahvaliti družini Šibovnik, komu vsemu, nima smisla naštevati, eh, pa jih bom vseeno: Zoranu, ker je bil takoj pripravljen ponuditi prenočišče za konje, Tatjani za družbo, Damjanu, ker nama je odstopil svojo spalnico, gospodarju, ker naju je prenašal, še posebej pa gospodinji ga. Šibovnik, ker je poskrbela za vse nas, kot da smo njeni najbližji družinski člani. Prav tako se zahvaljujeva vsem starostam, ki so nama krajšali dopoldne in z nama uživali na soncu.Vsekakor pa tudi Tevžu, ki naju je naučil, kako dresirati ose.
Pot naju je pripeljala tudi na Jelenov vrh, kjer sva si neznansko želeli prenočiti. Za to izpolnjeno željo se zahvaljujeva oskrbniku g. Jaku Močivnik in njegovemu sinu, ki sta nama je odklenila in priskrbela večerjo, pa še zabavala sta naju.

 

Na koncu želim v imenu obeh povedati še, da je bil to eden najinih najlepših dopustov, da sva spoznali veliko dobrih in pridnih ljudi, da se bova obe radi spominjali teh dni, ko sva se naužili dela lepote slovenske dežele, prijaznosti, dobrote in poštenosti ljudi in da upava, da bomo še dolgo ostali prijatelji ter da se bomo še kdaj srečali. Mogoče pa bova tudi midve kdaj povrnili vsaj delček tistega, kar ste nama nudili.

 

Kdor vesele pesmi poje
gre po svetu lahkih nog,
če mu kdo nastavi zanko,
ga užene v kozji rog.

Jaz pa pojdem in zasejem
dobro voljo pri ljudeh.
V eni roki nosim sonce,
v drugi roki zlati smeh.

Bistri potok, hitri veter,
bele zvezde vrh gora,
gredo z mano tja do konca
tega širnega sveta.

Jaz pa pojdem in zasejem
dobro voljo pri ljudeh.
V eni roki nosim sonce,
v drugi roki zlati smeh.

Napišite komentar

Vaša elektronska pošta ne bo objavljena. Obvezna polja so označena z zvezdico *.