Žrebitev

Žrebitev

1./  Prvi znak skorajšnje žrebitve je zatekanje vimen. To se lahko zgodi že par dni pred žrebitvijo ali pa samo par ur pred žrebitvijo. Trebuh je povešen in mišice okoli medenice postanejo ohlapne. Če je kobila na pasniku začne iskati svoj prostor, stran od svojih vrstnikov in vrstnic.

2./ V prvih stopnjah poroda postaja kobila vse bolj nemirna. Lahko, da se bo večkrat ulegla na tla in nato zopet vstala, lahko se brca po trebuhu itd. (znaki so podobni kot pri koliki).

3./ Z nadaljevanjem poroda postanejo tudi popadki vse bolj enakomirni (pri popadkih gre za krčenje maternice) kar se na ven vidi kot premikanje oz. tresenje trebuha. Belomodrikast mehur (vrečka vode) se že vidi pri vaginalni odprtini. Ko poči, iz njega izteče plodovna tekočina. V tem trenutku si kobila navadno vzame počitek.

 

 

4./ Tej fazi nato nemudoma sledi porod. Pojavi se drugi mehur, v katerem je žrebe. Kobila usloči hrbet, pri tem pa spusča zvoke podobne ječanju, kmalu za tem se pojavijo prve noge in gobček žrebička. Z veliko truda nato kobila povrže še ostali del žrebička.

5./ Po rojstvu lahko posteljica sama poči, če ne jo moramo pretrgati mi da žrebe lahko zadiha. Popkovina lahko sama poči ali pa kobila prežveči čezenj, ponavadi pa ga prerežemo sami s sterilnimi pripomočki, razkužimo in s prekuhanim povojem privežemo približno 5 centimetrov nad trebušno steno. Ostanek posteljice se izloči v naslednjih minutah. Posteljico je potrebno pregledati in preveriti če se je v celoti izločila, da ne pride do vnetij. Ko to opravite je priporočljivo, da pustite kobilo in žrebe sama, da se spoznata.

 

 

Kdaj poklicati veterinarja?

Če še nikoli niste bili prisotni pri žrebitvi, je potrebno, da se o celotnem postopku posvetujte z veterinarjem pred žrebitvijo. Veterinar/ka vam bo pojasnil/a kdaj je klic potreben. V vsakem primeru pa ko sumite, da je nekaj narobe, ne odlašajte in takoj pokličite veterinarja, saj je čas ključnega pomena.

 

 

Članek objavljen z dovoljenjem avtorice Wotan_go_West

 

Napišite komentar

Vaša elektronska pošta ne bo objavljena. Obvezna polja so označena z zvezdico *.