Evtanazija

Beseda evtanazija ima grški izvor: ‘eu’ pomeni ‘dober/a’ in thanatos pomeni smrt.

Cilj evtanazije je, da se zagotovi hitra in neboleča smrt nase živali z namenom, da se prepreči in konča nepotrebno trpljenje.

1. Kdaj je evtanazija potrebna?

Kvaliteta življenja našega konja nam bi morala biti najvišja prioriteta. Ko konj postane zelo star ali bolan se kvaliteta njegovega življenja zmanjša in takrat je razumljivo, da se v nas pojavi želja po zaščiti našega konja pred bolečino in trpljenjem.

Na evtanazijo bi bilo potrebno pomisliti v primerih, če vaš konj:

– trpi zaradi neozdravljive bolezni,ki mu povzroča bolečino

– ima hudo srčno ali pljučno bolezen, ki mu onemogoča normalno dihanje

– ne more več normalno jesti in piti

– ne more izločati iztrebkov in vode brez bolečine

– se ne more normalno gibati in stati

– je postal slep in to zanj predstavlja nevarnost poškodb

– je zelo bolan in so  čustvene in finančne zahteve za skrb več kot lahko vi in vaš konj prenesete

– se pri njem pojavlja kronično šepanje

– ima koliko, ki se ne da operirat

– ima neozdravljivo bolezen, ki se lahko prenaša na druge živali

– pri žrebetih rojenih z resnimi telesnimi hibami

– zaradi oslabitve,kot posledice starosti

– nevarnih vedenjskih potez/ značilnosti

 

 

2. Kako se evtanazija izvrši?

Obstajata dve metodi evtanazije in sicer:

* preko inekcje – povzroči tako imenovani overdose zdravil (gre za prekomerno zaužitje zdravil ki povzroci zastoj srca )

*  s pištolo

a)Smrtonosna inekcija

Postopek se ponavadi začne z vbrizgom sedativa oz. pomirjevala, da se konj umiri. Posebna mešanica zdravil se vbrizga z inekcijo preko katetra(kanala), ki je vstavljen v žilo in povzroči hitro in nebolečo smrt. Konj pade na tla, zelo hitro izgubi zavest in zmožnost občutiti strah in bolečino. Proces se konča še z zadnjo inekcijo,ki zaustavi bitje srca.

Pri procesu oz. po njem se lahko pri konju pojavi se sopenje in tresljaji,lahko tudi kakšen premik udov, vse to pa so normalni refleksi, ki se pojavijo šele potem, ko je konj že mrtev. So pa take reakcije lahko zelo vznemirjajoče za lastnika.

Ta metoda ni primerna za vse konje se posebej ne tiste, ki ne marajo oz. se bojijo inekcij. Telo konja, ki je bil evtanaziran na ta način ni primerno za nadaljni odvoz v klavnico in zato odvoz predstavlja še nek dodaten strošek.

b)Uporaba pištole

Postopek se prav tako začne z vbrizgom pomirjevala, da se konj umiri. Potem se žrelo pištole namesti na konjevo celo oz. takoj pod grivo nad čelom. Metek pride do možgan in povzroči takojšno smrt. Ob sprožitvi pištole se zasliši glasen pok in konj nenadoma pade na tla, po možnosti z nekaj krvavitve iz nosu. Konj naj ne bi ne čutil ne slišal ničesar. Ko je konj že na tleh se lahko pojavijo enaki refleksi, ki sem jih že omenila in so narmalni refleksi po smrti.

 

3. Dilema naše prisotnosti pri evtanaziji

Že v naprej se je potrebno dogovoriti z veterinarjem o vaših željah pri postopku, vendar se morate zavedati dejstva, da bo vaš konj manj živčen in napet, če bodo ob prihodu veterinarja ob njem znani ljudje. Po drugi strani pa, če boste sami prestrašeni in živčni lahko to vaš konj zazna in postane nervozen.

Ne počutite se krivo in sramotno, če ne želite biti prisotni. Evtanazija konja, še posebej izvedena s pištolo je lahko zelo stresna za opazovalce.

 

4. Kdo odloča o primernosti evtanazije

Vaš veterinar vam lahko pojasni možnosti evtanazije in odgovori na vaša vprašanja, vendar se morate na koncu odločiti sami. Če imate za tako odločitev na voljo še nekaj časa vam bo mogoče pomagal pogovor z vašo družino ali pa drugimi lastniki konj, ki so že prestali tako situacijo. V primeru, da je vaš konj zavarovan in bo njegova smrt privedla do zahtevka glede na zavarovalno polico, je potrebno, da zavarovalnico že v naprej obvestite in pridobite njihovo soglasje.

Samo v ekstremnih izjemnih okoliščinah lahko veterinar uspava žival brez soglasja lastnika.

Npr. če konj zbeži iz izpusta ter zatava na avtocesto tam pa ga zadane avto, se lahko veterinar odloči za njegovo uspavanje, da konča njegovo trpljenje. Na srečo so taki primeri redki.

Zavedati se morate tudi, da ima veterinar pravico slediti svoji vesti in se lahko odloči, da ne bo uspaval živali, pri kateri se mu zdi evtanazija nepotrebna in nepravična, po drugi strani pa se lahko veterinar odloči, da bo prekinil zdravljenje živali, če lastnik konja s tem nehumano podaljšuje konjevo trpljenje in odlaga neizogibno smrt.

 

5. Kaj se zgodi s konjevim telesom po smrti

Glede na metodo evtanazije obstaja več načinov odstranitve trupla. Katerokoli možnost izberete je dobro, da opravite vse potrebno že v naprej, mogoče vam bo lažje, da to za vas stori nekdo drug, ker je v procesu žalovanja težko sprejeti kakršnekoli odločitve. Včasih lahko za odstranitev poskrbi veterinar.

a)Upepelitev oz. zažig

Ta možnost postaja vse bolj zaželjena med lastniki konj, lahko pa predstavlja tudi velik strošek. Tudi tu se posvetujte z vašim veterinarjem o podrobnostih.

V Sloveniji, po mojih podatkih, ta možnost ne obstaja v taki obliki kot to obstaja v tujini, kjer lahko pri zažigu dobite tudi žaro s pepelom vašega ljubljenca.

b)Pokop

Na žalost to ni zelo realna možnost, ker je v večini držav taka odstranitev trupla prepovedana z zakonom in je nadzorovana s strani pristojnih organov. Ponekod je ta možnost dovoljena, če ste lastnik zemlje oz. imate soglasje lastnika, pa še potem ne na zaščitenih območjih.

6. Nekaj o zavarovanju

Če je vaš konj zavarovan, je na vaših ramenih, da ste seznanjeni s predpisi vaše police, to vključuje tudi mali tisk. Večina zavarovalnic zahteva, da so o konjevem stanju oz. spremembah sproti obveščeni. To zajema, da so obveščeni o zdravljenju in potencialni evtanaziji. Tudi v primerih, ko je potrebna čim prejšnja evtanazija (npr. pri nesrečah) se je potrebno maksimalno potruditi, da se obvesti zavarovalnico, kar pa je naloga lastnika in ne veterinarja. Če je konjevo stanje stabilizirano, bo veliko zavarovalnic hotelo še mnenje kakega drugega veterinarja pred evtanazijo. V kakršnem koli primeru, se odločite po svoji presoji, kaj mislite, da je za konja dobro, če bi obvestilo zavarovalnice zahteval porabo dragocenega časa jo boste obvestili pač po postopku. S tem, da ste seznanjeni z vašo zavarovalno polico, lahko močno zmanjšate neprijetna presenečenja, ki bi se nanašala na vaš zahtevek.

 

7. Za konec

S tem, da ste že v naprej pripravljeni na konjevo smrt, pokažete, da se v celoti zavedat odgovornosti, ki jo prinaša lastništvo konja. Dobro je da o vaših željah obvestite tudi ljudi, ki skrbijo za vašega konja v času vaše odsotnosti.

Članek objavljen z dovoljenjem avtorice Wotan_go_West,

 

Napišite komentar

Vaša elektronska pošta ne bo objavljena. Obvezna polja so označena z zvezdico *.